Αγία Σοφία Μονεμβασιάς
Αξιοθέατα

Αγία Σοφία Μονεμβασιάς : Θέα από την κορυφή του βράχου

Ο βράχος της Μονεμβασιάς είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και φωτογραφημένα σημεία της Λακωνίας. Χιλιάδες επισκέπτες εξερευνούν κάθε χρόνο τα δρομάκια και τα αξιοθέατα της παλιάς πόλης. Στην κορυφή του βράχου, βρίσκεται ένα πολύ ιδιαίτερο αξιοθέατο. Η Αγία Σοφία Μονεμβασιάς, είναι το σπουδαιότερο μνημείο της Άνω Πόλης και ίσως ολόκληρης της καστροπολιτείας. Στέκει στο σημείο εκατοντάδες χρόνια, σαν φύλακας και παρατηρητής της Μονεμβασιάς και ολόκληρης της γύρω περιοχής. 

Αγία Σοφία Μονεμβασιάς: Η Ανάβαση προς την κορυφή.

 Η πολύ καλά τοποθετημένη σήμανση που υπάρχει στους δρόμους της παλιάς πόλης, θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε, χωρίς κανένα πρόβλημα, το δρόμο που οδηγεί στην κορυφή του βράχου και, κατά συνέπεια, στην Άνω Πόλη και την Αγία Σοφία Μονεμβασιάς. Όπως είναι φυσικό, η διαδρομή είναι ανηφορική με αρκετά σκαλιά. 

Άνω Πόλη Μονεμβασιάς
Η θέα στο δρόμο προς την Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς.

Ο επισκέπτης χρειάζεται περίπου 15 λεπτά περπάτημα για να φτάσει στην πύλη της Άνω Πόλης, η οποία είναι τις περισσότερες ώρες της μέρας ανοικτή. Είναι όμως δεδομένο, πως θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω χρόνο για να φτάσετε εκεί. Η μοναδική θέα που ξεδιπλώνεται μπροστά σας, όσο ανεβαίνετε ψηλότερα, θα σας κάνει να σταματήσετε, έστω λίγο, για να χαζέψετε το τοπίο και να προσθέσετε μερικές υπέροχες φωτογραφίες στη συλλογή σας.

Ο δρόμος που οδηγεί στην Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς δεν παρουσιάζει κάποια επικινδυνότητα. Ωστόσο, καλό είναι, να πραγματοποιήσετε την επίσκεψή σας νωρίς το πρωί ή το απόγευμα. Φροντίστε ν’ αποφύγετε την ανάβαση τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού και να φοράτε αθλητικά ή παπούτσια που είναι άνετα στο περπάτημα. Οι σαγιονάρες και τα τακούνια, είναι γνωστό πως δεν έχουν και τόσο.. φιλικές σχέσεις με τους λιθόστρωτους, και γλιστερούς σε κάποια σημεία, δρόμους. Μόλις φτάσετε στο εσωτερικό της άνω πόλης ακολουθείστε τον κεντρικό λιθόστρωτο δρόμο και την σήμανση προς τον Ναό της Αγίας Σοφίας. Είναι βέβαιο, πως δεν θα δυσκολευτείτε να τον εντοπίσετε.

Αγία Σοφία Μονεμβασιάς
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας Μονεμβασιάς

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Σοφίας.

Η Αγία Σοφία Μονεμβασιάς, είναι αναστηλωμένη και λειτουργική. Πρόκειται για βυζαντινό Ναό που χτίστηκε στην άνω πόλη της Μονεμβασιας τον 12ο αιώνα. Αρχικά, το υπέροχο κτίσμα ήταν αφιερωμένο στην Παναγία Οδηγήτρια. Κατά τα Οθωμανικά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως Τέμενος, ενώ στα χρόνια των  Ενετών, λειτούργησε ξανά ως ναός. Με την ίδρυση του Ελληνικού κράτους, ο Ναός αφιερώθηκε στην Αγία Σοφία, ονομασία που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Το 1829 και το 1845, ο Ναός επισκευάστηκε μερικώς, ενώ αναστηλώθηκε πλήρως το 1958.

Η θέα από τον προαύλιο χώρο της Αγίας Σοφίας προς την πίσω πλευρά του βράχου της Μονεμβασιάς και το πέλαγος, κόβει την ανάσα. Η Είσοδος στο Ναό, ο οποίος είναι ανοιχτός τις πρωινές ώρες, είναι δωρεάν. Μπορεί η ανάβαση στην Άνω πόλη της Μονεμβασιάς να είναι λίγο πιο δύσκολη το πρωί, ειδικά τους θερινούς μήνες λόγω της ζέστης, αλλά η επίσκεψη στο εσωτερικό του ναού, είναι σίγουρα μια ξεχωριστή εμπειρία.

Άνω Πόλη Μονεμβασιάς
Η είσοδος στην Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς

Το εσωτερικό της Άνω Πόλης.

Ενδιαφέρον όμως δεν παρουσιάζει μόνο η Αγία Σοφία Μονεμβασιάς, αλλά και το υπόλοιπο μέρος της άνω πόλης. Περνώντας την κεντρική, στεγασμένη πύλη μπαίνουμε στο εσωτερικό της. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία, το συγκεκριμένο κομμάτι της καστροπολιτείας κατοικήθηκε ανελλιπώς από τον 6ο έως τον 19ο αιώνα. Εδώ βρίσκονταν οι περισσότερες οικίες των κατοίκων της καστροπολιτείας, καθώς τα κτίρια της κάτω πόλης, χρησιμοποιούνταν στα Βυζαντινά χρόνια περισσότερο για εμπορικούς σκοπούς και ως εργαστήρια

Η αναστήλωση που ολοκληρώθηκε το 2016, ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο, ορισμένα σημεία και κτίρια της Άνω Πόλης. Έτσι στη στοά της πύλης έχουν αναστηλωθεί χώροι, μέσα στους οποίους υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για την παλαιότερη χρήση τους. Ακριβώς απέναντι από την  έξοδο της στοάς, βρίσκεται ένα σημαντικό τμήμα βυζαντινού Ναού. Από εκεί η θέα προς την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και τη θάλασσα είναι, πραγματικά, απερίγραπτη. Επιπλέον στο συγκεκριμένο κομμάτι, έχουν αναδειχθεί δρόμοι αλλά και τμήματα σπιτιών και λοιπών κτιρίων. 

Άνω Πόλη Μονεμβασιάς
Άνω Πόλη Μονεμβασιάς

Αγία Σοφία Μονεμβασιάς: Ένα κομμάτι της καστροπολιτείας που δεν πρέπει ν’ αγνοήσετε.

Είναι αναμενόμενο, η πλειοψηφία των επισκεπτών να προτιμά μια ξεκούραστη βόλτα και ν’ απολαύσει το φαγητό ή το ποτό της σε κάποιο από τα εξαιρετικά μαγαζιά εστίασης που υπάρχουν στην καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς. Ωστόσο, εμείς επιμένουμε. Η ανάβαση στην άνω πόλη και η εξερεύνηση του εσωτερικού της και της Αγίας Σοφίας, σίγουρα αξίζει κάθε λεπτό από τον χρόνο που θ’ αφιερώσετε στο συγκεκριμένο μέρος.