Άγιος Νικόλαος Νάουσας
Αξιοθέατα

Άγιος Νικόλαος Νάουσας : Ένας παράδεισος με πλατάνια, λίμνες και τρεχούμενα νερά

Στους πρόποδες του Βερμίου, μόλις 3,3 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, βρίσκεται ο Άγιος Νικόλαος Νάουσας. Εκεί θα εντοπίσετε μια καταπράσινη έκταση 60 στρεμμάτων, γνωστότερη και ως Πάρκο Αγίου Νικολάου Νάουσας. Μέσα σ’ αυτό, θα βρείτε πλατάνια, λίμνες, τρεχούμενα νερά, ξύλινα γεφύρια, εστιατόρια αλλά και το ομώνυμο εκκλησάκι. Ας δούμε τα πράγματα όμως λίγο αναλυτικότερα…

Η έκταση του καταπράσινου πάρκου

Ο Άγιος Νικόλαος Νάουσας αποτελεί για δεκαετίες την διέξοδο των Ναουσαίων, όταν θέλουν να ξεφύγουν από το αστικό τοπίο. Είναι ταυτόχρονα σημείο συνάντησης εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που έρχονται απ’ όλη την Ελλάδα για να θαυμάσουν το υπέροχο πάρκο. Σ’ αυτό συμβάλλει βεβαίως και η εύκολη πρόσβαση, καθώς ο Άγιος Νικόλαος απέχει ελάχιστα από την πόλη της Νάουσας. Όσοι φτάσουν με αυτοκίνητο στο σημείο, δεν θα προβληματιστούν καθόλου, καθώς το πάρκο υπάρχει διαμορφωμένος χώρος στάθμευσης που εξυπηρετεί εκατοντάδες οχήματα.

Άγιος Νικόλαος Νάουσας
Άποψη της διαμόρφωσης στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας

Η έκταση των 60 στρεμμάτων καλύπτεται κυρίως από ένα δάσος με αιωνόβια πλατάνια, βελανιδιές αλλά και πολλά άλλα δέντρα και φυτά. Διασχίζεται από τα πεντακάθαρα νερά του ποταμού Αραπίτσα, ο οποίος διασχίζει και το εσωτερικό της πόλης της Νάουσας. Αξίζει να σημειωθεί πως στο εσωτερικό του πάρκου, πηγάζει και ένα μέρος του ποταμού. Πέρα από τα τρεχούμενα νερά, ο  επισκέπτης θα συναντήσει και μια λίμνη με πάπιες και ψάρια.

Στο Άλσος Αγίου Νικολάου βρίσκεται και η ομώνυμη εκκλησία. Πρόκειται για ένα πετρόκτιστο εκκλησάκι, το οποίο είναι εξαιρετικά φροντισμένο, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Ο συγκεκριμένος Ιερός Ναός αποτελεί μια όμορφη και άκρως… ρομαντική προσθήκη στο γενικότερο τοπίο.

Άγιος Νικόλαος Νάουσας: Ιδανικό μέρος για μεγάλους και παιδιά

Ο συγκεκριμένος προορισμός, ενδείκνυται για επισκέπτες από… 0 έως 99 χρονών. Ο χώρος του πάρκου έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών ανεξαρτήτου ηλικίας. Για τους φίλους της πεζοπορίας, υπάρχουν διαμορφωμένα, πλακόστρωτα, αλλά και χωμάτινα μονοπάτια. Ξύλινα αλλά και χτιστά γεφύρια, θα σας βοηθήσουν να διασχίσετε τον ποταμό Αραπίτσα, όπου αυτό είναι απαραίτητο. 

Άγιος Νικόλαος Νάουσας
Ο ποταμός Αραπίτσα περνά δίπλα από τα καφέ και τα εστιατόρια του πάρκου

Οι μικροί επισκέπτες σίγουρα θα βρουν πολλούς τρόπους να γεμίσουν τον χρόνο τους. Πέρα από τους ατελείωτους ελεύθερους χώρους, εντός του πάρκου υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και τένις, παιδική χαρά, και εκτροφείο θηραμάτων. Μια βόλτα στο πάρκο με το τρενάκι ίσως είναι ο ιδανικός τρόπος χαλάρωσης όταν τα πρώτα σημάδια της κούρασης κάνουν την εμφάνισή τους.

Για τις στιγμές χαλάρωσης, υπάρχουν επίσης ξύλινα παγκάκια και χώροι διαμορφωμένοι για πικ νικ. Όσοι αναζητούν λίγη περισσότερη άνεση, μπορούν να απολαύσουν τον καφέ ή το γεύμα τους σε κάποια από τις επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν στον χώρο. Εδώ, η πέστροφα κατέχει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των επισκεπτών. 

Αυτοί που πάντα επιθυμούν να έχουν κάτι ώς ανάμνηση από τους χώρους που επισκέπτονται θα βρουν σημεία όπου πωλούνται τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και αναμνηστικά. Τέλος στο χώρο του πάρκου λειτουργεί και ξενώνας για εκείνους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το ειδυλλιακό αυτό μέρος ως βάση για τις εξορμήσεις τους στα υπόλοιπα αξιοθέατα της περιοχής. 

Άγιος Νικόλαος Νάουσας

Διαμόρφωση για… βραβείο

Όπως καταλαβαίνει κανείς, στο συγκεκριμένο χώρο έχει γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για την κατάλληλη διαμόρφωσή του, προκειμένου να είναι εφικτή η εξυπηρέτηση και η διασκέδαση χιλιάδων επισκεπτών, χωρίς να αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο και ο χαρακτήρας του πάρκου. 

Οι πόροι που απαιτήθηκαν για τη διαμόρφωση, αντλήθηκαν από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κόπος των ανθρώπων που εργάστηκαν πάνω στο συγκεκριμένο έργο δεν έμεινε χωρίς ηθική ανταμοιβή. Έτσι η συγκεκριμένη προσπάθεια έλαβε το 1997, ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο στα πλαίσια του θεσμού των Ευρωπαϊκών Βραβείων αστικού και περιφερειακού σχεδιασμού.

Άγιος Νικόλαος Νάουσας
Ο Άγιος Νικόλαος Νάουσας

Άγιος Νικόλαος Νάουσας: Ένας προσβάσιμος, υπέροχος προορισμός

Όσοι βρεθείτε στην ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας, πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο Νάουσας. Σ’ αυτό, σύμμαχός σας είναι η εύκολη πρόσβαση και η κοντινή απόσταση του πάρκου από την Νάουσα, τη Βέροια αλλά και σημαντικά αξιοθέατα, όπως η Βεργίνα και το χιονοδρομικό 3-5 Πηγάδια