Αίγινα Άγιος Νεκτάριος
Μοναστήρια

Μονή Αγίου Νεκταρίου Αίγινας: Το Δημιούργημα του Φύλακα Άγγελου του νησιού

Η Μονή Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα είναι ένα από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού. Κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες χιλιάδες πιστών, οι οποίοι έρχονται να θαυμάσουν την Ιερά Μονή και τον, απίστευτα ογκώδη και επιβλητικό, Ναό του Αγίου Νεκταρίου. Απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Αίγινας και βρίσκεται στο μέσο της διαδρομής προς την Αγία Μαρίνα. Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη, με Ι.Χ. αλλά και το ΚΤΕΛ Αίγινας.

Η δημιουργία της Μονής του Αγίου Νεκταρίου

Η Ιερά Μονή, ιδρύθηκε από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο το 1904, στο σημείο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Εκεί προϋπήρχε το εγκαταλελειμμένο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Η αναστήλωση και η επαναδημιουργία της Μονής διήρκησε τρία χρόνια. Οι εργασίες, στις οποίες συμμετείχε προσωπικά και ο Άγιος Νεκτάριος, ολοκληρώθηκαν το 1907 και στη Μονή στεγάστηκε ένας μικρός αριθμός γυναικών που μόναζαν ήδη στην Αίγινα.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1908, αποσύρθηκε στην Ιερά Μονή και ο Άγιος Νεκτάριος. Αρχικά ζούσε σ’ ένα μικρό σπίτι, το οποίο, τότε, βρισκόταν έξω από το Μοναστήρι. Ο Άγιος Νεκτάριος συνέχιζε να περιποιείται τον χώρο του Μοναστηριού και να προσφέρει πολύτιμη εργασία για τη συντήρηση και την ανάπτυξή του. Έζησε εκεί 12 χρόνια, καθώς το 1920, εκοιμήθη, αφήνοντας πίσω του σημαντικό έργο στο Μοναστήρι και στο νησί της Αίγινας.

Μονή Αγίου Νεκταρίου
Η Μονή του Αγίου Νεκταρίου

Η Λατρεία του τοπικού πληθυσμού, για τον Άγιο Νεκτάριο 

Παρόλο που πολιούχος της Αίγινας είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Ζακυνθινός, ο Άγιος Νεκτάριος κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά και στη ψυχή των Αιγινητών. Θεωρείται από αυτούς, ο Φύλακας Άγγελος του νησιού. Όσο ο Άγιος βρισκόταν εν ζωή, φρόντιζε πάντα τους ντόπιους που είχαν ανάγκη. Μεριμνούσε για την τροφή τους και για ό,τι άλλο μπορούσε να προσφέρει σ’ αυτούς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως εκείνα τα χρόνια, η ζωή των νησιωτών ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη, με στερήσεις ακόμα και στα πιο βασικά αγαθά. Έτσι, η έγνοια και η προσφορά του Αγίου Νεκταρίου είχε μεγάλη σημασία για τον ντόπιο πληθυσμό. 

Πολλές πηγές στο διαδίκτυο, αναφέρουν πως ο Άγιος Νεκτάριος, θεωρήθηκε από τους ντόπιους, Άγιος εν ζωή! Μετά το θάνατό του, το σώμα του παρέμεινε αναλλοίωτο για τουλάχιστον 20 χρόνια, παρά τις εκταφές που υπέστη. Το γεγονός αυτό, ήρθε να γιγαντώσει ακόμα παραπάνω τον, με την καλή έννοια, μύθο του Αγ. Νεκταρίου και την αγάπη του κόσμου προς αυτόν.

Η Μονή και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου στις μέρες μας

Στις μέρες μας, η Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου έχει γιγαντωθεί. Εντός των τειχών της, βρίσκεται πλέον το σπίτι όπου έζησε ο Άγιος Νεκτάριος, καθώς και ένα εκκλησάκι με τον τάφο του Αγίου. Εκεί φυλάσσονται τα οστά και η κάρα Του. Στο εσωτερικό του Μοναστηριού, υπάρχει και ο Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδας. Πλέον, η μονή διαθέτει και πολλούς ξενώνες για τη φιλοξενία επισκεπτών. Στην κεντρική αυλή της Μονής, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πεύκο. Η σχετική πινακίδα θα σας ενημερώσει πως έχει φυτευτεί από μια από τις μοναχές της μονής του Αγίου Νεκταρίου και πως ο ίδιος είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο συγκεκριμένο δέντρο.

Η επιγραφή στο πεύκο του Αγίου Νεκταρίου
Η επιγραφή στο πεύκο του Αγίου Νεκταρίου

Η Μονή Αγίου Νεκταρίου Αίγινας, συνδέεται με τον αντίστοιχο Ιερό Ναό με μια σειρά από φαρδιά σκαλιά. Ο Ναός του Αγίου Νεκταρίου βρίσκεται ακριβώς πάνω στον κεντρικό δρόμο. Είναι ένα κτίριο, απολύτως επιβλητικό που κερδίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους Χριστιανικούς Ναούς στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, αξίζει μια επίσκεψη στο εσωτερικό του, όπου το μέγεθός του προκαλεί δέος.

Επιπλέον Πληροφορίες

Η Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο. Μια στις 3 Σεπτεμβρίου, όταν και πραγματοποιήθηκε η ανακομιδή των λειψάνων του και μια στις 9 Νοεμβρίου, ημερομηνία όπου εκοιμήθη ο Άγιος. Κάθε χρόνο, στις 9 Νοεμβρίου, γίνεται λιτανεία της Εικόνας, της Κάρας και των Οστών του Αγίου Νεκταρίου, τα οποία μεταφέρονται με αυτοκινητοπομπή στο λιμάνι της Αίγινας.  

Σημείωση: Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για τη διαθεσιμότητα των ξενώνων αλλά και για το ωράριο λειτουργίας της Ιεράς Μονής, μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα 22970-53806 και 22970-53800.