Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης
Αξιοθέατα

Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης: Ένα γεωλογικό θαύμα στον Κάβο Μαλιά

Μέρος όπου μπορείς να θαυμάσεις μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, χαζεύοντας ταυτόχρονα το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Ιδανικό μέρος για μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά τις ημέρες που δεν υπάρχει δυνατός άνεμος. Σημείο αφετηρίας για πεζοπορία στα ήρεμα μονοπάτια της περιοχής. Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίζουν το Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης, ένα ιδιαίτερο και μοναδικό δημιούργημα στην άκρη του Νομού Λακωνίας.

Η πρόσβαση στο σημείο.

Το Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης, απέχει από την ομώνυμη πόλη περίπου 15 χιλιόμετρα. Ωστόσο, θα χρειαστείτε περίπου 30 με 35 λεπτά για να φτάσετε στο σημείο, καθώς ο δρόμος είναι επαρχιακός και σε ορισμένα σημεία, αρκετά στενός. Ξεκινώντας από τη Νεάπολη, ακολουθούμε αρχικά τη σχετική σήμανση που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο. Στη συνέχεια περνάμε έξω από τα χωρία Λάχι και Άγιος Νικόλαος. Λίγο πριν τον οικισμό του Αϊ Λια κάνουμε στο σημείο που υποδεικνύουν οι πινακίδες, αριστερά προς την Αγία Μαρίνα και το Απολιθωμένο Δάσος.

Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης
Το κομμάτι του Απολιθωμένου Δάσους που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα είναι άκρως εντυπωσιακό

Λίγο μετά το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, θα καταλάβετε πως έχετε φτάσει στον προορισμό σας, τόσο από τον διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης στο δεξί σας χέρι, όσο και από το κτίριο του κέντρου πληροφόρησης των επισκεπτών του Απολιθωμένου Δάσους. Εκεί αφήνετε το όχημά σας και ξεκινάτε την περιήγησή σας σ’ αυτό το υπέροχο δημιούργημα της φύσης.

Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης: Η δημιουργία του μέσα στο χρόνο.

Το Απολιθωμένο Δάσος της Νεάπολης, ή αλλιώς  Γεωπάρκο Αγίου Νικολάου, δημιουργήθηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια. Η δημιουργία του, έγινε μέσα από μια σειρά φυσικών και γεωλογικών διεργασιών, όπως οι σεισμοί και η ηφαιστειακή δραστηριότητα

Ειδικότερα μέσα από αυτά τα φαινόμενα και τη γενικότερη γεωλογική δραστηριότητα, δέντρα, φυτά, ρίζες και όστρακα βρέθηκαν κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Εκεί, με την πάροδο του χρόνου, ύλη από ασβέστιο και πυρίτιο, αντικατέστησε την αρχική σύσταση όλων των παραπάνω, παίρνοντας βέβαια και το σχήμα τους. Η συγκεκριμένη διεργασία κράτησε χιλιάδες χρόνια. Όταν η θάλασσα αποτραβήχτηκε, τα συγκεκριμένα δημιουργήματα ήρθαν στο φως και στις μέρες μας έχουμε την τύχη να τα θαυμάζουμε και να τα φωτογραφίζουμε.

Γεωλογικοί σχηματισμοί στο απολιθωμένο δάσος Νεάπολης
Το απολιθωμένο δάσος Νεάπολης έχει μεγάλη ποικιλία γεωλογικών σχηματισμών.

Η γεωλογική αξία του συγκεκριμένου γεωπάρκου είναι τεράστια. Συμπεριλαμβάνεται στον Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου, μια ειδική έκδοση του Υπουργείου Αιγαίου η οποία περιλαμβάνει κάποια από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία της χώρας μας. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως τα γεωλογικά ευρήματα και αξιοθέατα του συγκεκριμένου γεωπάρκου, μπορούν να χαρακτηριστούν μοναδικά, όχι μόνο σε Ελληνικό αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Εξερεύνηση του χώρου και οι… επιπλέον δραστηριότητες.

 Από την ώρα που θ’ αφήσουμε το αυτοκίνητό μας και θα ξεκινήσουμε την περιήγηση στην περιοχή του γεωπάρκου, θα διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να εντοπίσουμε απολιθώματα… παντού! Θα εντοπίσουμε απολιθώματα από κοχύλια, όστρακα και διάφορους σχηματισμούς, ακόμα και στον κεντρικό χωμάτινο δρόμο που διασχίζουμε προς το παραθαλάσσιο κομμάτι του απολιθωμένου δάσους. Το κύριο και πιο πολυφωτογραφημένο κομμάτι του απολιθωμένου δάσους βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα.  Εκεί, μπορούν να εντοπιστούν και οι περισσότεροι, εύκολα αναγνωρίσιμοι, απολιθωμένοι κορμοί δέντρων αλλά και διάφοροι άλλοι σχηματισμοί.

Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης

Πέρα από την περιήγηση στο χώρο, το γεωπάρκο Αγίου Νικολάου προσφέρεται και για ένα αξέχαστο μπάνιο. Εδώ, κάτω από τα βράχια βρίσκεται μια μικρή, εξαιρετική παραλία, η οποία είναι σίγουρα μια από τις ομορφότερες της περιοχής. Ειδικά αν επισκεφτείτε το σημείο σε μέρα χωρίς πολύ αέρα, η εμπειρία είναι μοναδική. Για να την προσεγγίσετε, απαιτείται λίγο περπάτημα πάνω σε βράχια. Σίγουρα χρειάζεται προσοχή, αλλά η διαδικασία δεν είναι απαγορευτική, ακόμα και για μικρά παιδιά.

Στα θετικά, είναι και το γεγονός, πως η πολυκοσμία στο σημείο είναι σπάνια, προσθέτοντας στη συγκεκριμένη εμπειρία επιπλέον… πόντους ηρεμίας και μοναδικότητας.

Η παραλία στο Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης
Η παραλία με τα κρυστάλλινα νερα στο Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης

Απολιθωμένο Δάσος Νεάπολης: Μερικές χρήσιμες και… σωτήριες συμβουλές!

  • Τους θερινούς μήνες, υπάρχουν προγραμματισμένες ξεναγήσεις στο χώρο του Απολιθωμένου Δάσους Νεάπολης. Η ενημέρωση και η λήψη επιπλέον πληροφοριών από ειδικούς, σίγουρα προσθέτει το κάτι παραπάνω στην επίσκεψή μας στο χώρο. 
  • Πληροφορίες για τις ξεναγήσεις αλλά και επιπλέον πληροφορίες για το απολιθωμένο δάσος μπορείτε να βρείτε στην εξαιρετική ιστοσελίδα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Παιδείας και Περιβάλλοντος Δήμου Μονεμβασιάς.
  • Στον χώρο του Γεωπάρκου αλλά και στο περισσότερο μέρος της παραλίας η σκιά είναι ανύπαρκτη. Ειδικά τους θερινούς μήνες, το καπέλο, το αντηλιακό και εφόσον αποφασίσετε να παραμείνετε για μπάνιο στο σημείο, η ομπρέλα, είναι υπέρ απαραίτητα.
  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας νερό αλλά και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστείτε κατά την επίσκεψή σας στο απολιθωμένο δάσος. Σημειώνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν υπάρχει κάποιο κατάστημα που μπορεί να σας προμηθεύσει τ’ απαραίτητα, όπως νερό και φαγώσιμα.