
Διήμερο στην Αίγινα : Αξιοθέατα και οικισμοί για κάθε γούστο
Η Αίγινα βρίσκεται μια ανάσα από την πολύβουη Αθήνα και η πρόσβαση σ’ αυτή είναι πάρα πολύ εύκολη. Από το λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια όλη τη μέρα προς το πολυσύχναστο νησί. Δικαίως όλο και περισσότεροι επιλέγουν το συγκεκριμένο μέρος ως ένα κοντινό προορισμό. Η Αίγινα διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικά κτίρια, ωραίες παραλίες, σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος, αλλά και οικισμούς για κάθε γούστο.
Σίγουρα ένα διήμερο στην Αίγινα δεν είναι αρκετό για να εξερευνήσεις όλα τ’ αξιοθέατα. Η επιλογή των σημείων που θα επισκεφθείς, είναι μια δύσκολη υπόθεση. Τουλάχιστον, η παρακάτω λίστα μπορεί να σε βοηθήσει να βάλεις τα πράγματα σε μια σειρά…
O Ναός της Αφαίας
Στην Αίγινα υπάρχουν δύο εξαιρετικοί αρχαιολογικού χώροι, αυτός του ναού της Αφαίας, κοντά στην Αγία Μαρίνα, και εκείνος της Κολώνας που βρίσκεται στην άκρη του λιμανιού της Αίγινας.
Ο ναός που μπορείτε να θαυμάσετε στον αρχαιολογικό χώρο της Αφαίας, είναι ο δεύτερος που έχει χτιστεί στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς ο πρώτος καταστράφηκε από πυρκαγιά. Βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι ένας από τους καλύτερα διατηρημένους στην Ελλάδα. Ο δεύτερος ναός κτίστηκε λίγο μετά το 500 π.Χ., είναι Δωρικού ρυθμού και οι αρχιτέκτονές του παραμένουν άγνωστοι.
Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο ναός της Αφαίας είχε στ’ αετώματά του υπέροχα γλυπτά, τα οποία εκλάπησαν και πουλήθηκαν στον Λουδοβίκο τον Α’ της Βαυαρίας. Σήμερα, οι συγκεκριμένοι θησαυροί βρίσκονται στην γλυπτοθήκη του Μονάχου. Το ένα από τα δύο αετώματα του ναού καταστράφηκε ύστερα από χτύπημα κεραυνού. Πάντως, ο ναός της Αφαίας είναι αρκετά εντυπωσιακός, καθώς σήμερα σώζονται 24 από τις 34 κολώνες του.
Επιπλέον, το σημείο στο οποίο βρίσκεται ο ναός θεωρείται από τα πιο ενεργειακά. Είναι πλέον γνωστό πως οι νοητές ευθείες που ενώνουν την Αφαία με τον ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο και την Ακρόπολη, σχηματίζουν ένα ισοσκελές τρίγωνο. Πέρα από τον ναό της Αφαίας και τον περιβάλλοντα χώρο του, μπορείτε να επισκεφτείτε και το σχετικό μουσείο το οποίο βρίσκεται εντός του χώρου. Εκεί φιλοξενούνται εκθέματα που έχουν βρεθεί στις συγκεκριμένες ανασκαφές.

O αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας
Όσον αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, αποτελεί την περιοχή όπου τοποθετείται από τους αρχαιολόγους η αρχαία πόλη της Αίγινας. Στο συγκεκριμένο σημείο εντοπίζεται η ακρόπολη της αρχαίας Αίγινας, κατοικίες ιερέων και διάφορα άλλα κτίσματα. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία και τα γενικότερα αποτελέσματα των ερευνών, ο χώρος κατοικήθηκε από το 3000 π.Χ περίπου. Καταστράφηκε αρκετές φορές από επιδρομές και γι’ αυτό οικοδομήθηκε και το προστατευτικό τείχος γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο. Η κατασκευή του τοποθετείται κοντά στο 1500 π.Χ.
Η μια και μοναδική κολώνα που υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο ανήκει στον ναό του Απόλλωνα. Αρκετά από τα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας υπάρχουν στο αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας που βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο. Κάποια άλλα φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το αρχαιολογικό μουσείο της Αίγινας, ιδρύθηκε από τον Καποδίστρια και είναι το πρώτο μουσείο του σύγχρονου Ελληνικού κράτους.
Το πρώτο Ελληνικό κυβερνείο και η Μητρόπολη της Αίγινας.
Όσοι επιλέξετε να κάνετε έναν περίπατο στο λιμάνι της Αίγινας, αξίζει να περάσετε μια βόλτα από την Μητρόπολη αλλά και το πρώτο κυβερνείο του Ελληνικού κράτους. Ο Μητροπολιτικός ναός της Αίγινας χτίστηκε το 1806 και έχει μεγάλη ιστορική σημασία, καθώς κατά τα έτη 1827 και 1828 χρησιμοποιήθηκε σαν βουλευτήριο. Εκεί ορκίστηκε και ο Ιωάννης Καποδίστριας ως ο πρώτος κυβερνήτης του Ελληνικού κράτους.
Κοντά στη Μητρόπολη βρίσκεται και το πρώτο κυβερνείο του Ελληνικού κράτους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε και σαν κατοικία του Ιωάννη Καποδίστρια. Εκεί είχε την έδρα της η πρώτη κυβέρνηση του νεοσύστατου κράτους της Ελλάδα και οι σχετικές κρατικές υπηρεσίες. Αργότερα το κτίριο χρησιμοποιήθηκε σαν αρχαιολογικό μουσείο, δημοτικό σχολείο και γυμνάσιο. Στα χρόνια της κατοχής, οι Γερμανικές δυνάμεις το μετέτρεψαν σε διοικητήριο. Με την αποχώρηση των Γερμανών, χρησιμοποιήθηκε και πάλι σαν σχολείο, ενώ σήμερα στο εσωτερικό του φυλάσσεται το ιστορικό αρχείο του νησιού. Όπως λοιπόν γίνεται κατανοητό, κάθε ένα από τα δύο κτίρια έχει τη δική του σημαντική θέση στο σύγχρονο Ελληνικό κράτος και αξίζει έστω και λίγο από τον χρόνο σας.
Το λιμάνι της Αίγινας
Ένας περίπατος στο λιμάνι της Αίγινας δεν είναι ποτέ βαρετός. Στη διάρκεια της βόλτας σας, θα έχετε τη δυνατότητα να εξερευνήσετε και να θαυμάσετε αξιοθέατα, να φωτογραφίσετε κάθε γωνιά της πόλης αλλά και να ευχαριστηθείτε τη θαλασσινή αύρα.

Ξεκινήστε από τον Αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας, και περπατήστε είτε στους εσωτερικούς δρόμους, είτε δίπλα στο κύμα. Φωτογραφίστε την πόλη και τη θάλασσα από διάφορες γωνιές. Οι πιο ρομαντικοί απολαύστε το ηλιοβασίλεμα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου και κάντε μια βόλτα με τα αμαξάκια που σας περιμένουν σε κεντρικό σημείο του λιμανιού. Ο περίπατος δίπλα στη θάλασσα μπορεί να συνεχιστεί ακόμα και μετά τον Ναό της Παναγίας, που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του λιμανιού.
Το λιμάνι της Αίγινας σφύζει από ζωή. Δεκάδες καφετέριες και εστιατόρια περιμένουν να σας εξυπηρετήσουν. Όσοι αναζητούν τα τοπικά προϊόντα, επιβάλλεται να κάνουν μια στάση στα καταστήματα των φυστικοπαραγωγών της Αίγινας. Εκεί θα βρείτε από απλά φυστίκια Αιγίνης, μέχρι μοναδικά λικέρ και ιδιαίτερα προϊόντα που έχουν ως βάση τον διάσημο τοπικό ξηρό καρπό.
Ο Ναός και η Μονή του Αγίου Νεκταρίου
Περίπου στα μισά της διαδρομής από το λιμάνι της Αίγινας προς την Αγία Μαρίνα, σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή σας η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου. Ο Άγιος Νεκτάριος, θεωρείται ο Φύλακας Άγγελος του νησιού της Αίγινας. Έφτασε στο νησί το 1908 και ίδρυσε μια γυναικεία Μονή προκειμένου να εγκατασταθούν εκεί ορισμένες μοναχές του νησιού. Σύμφωνα με τους Αιγινήτες, ο Άγιος Νεκτάριος αντιμετωπίζονταν από πολλούς ντόπιους ως Άγιος ακόμα και πριν τον θάνατό του, καθότι πραγματοποιούσε, όπως λέγεται, ακόμα και θαύματα.
Το σώμα του παρέμεινε αναλλοίωτο για περίπου 30 χρόνια παρά τις αλλεπάλληλες ταφές και εκταφές. Η κάρα τα οστά, αλλά και το σπίτι που έζησε ο Άγιος Νεκτάριος βρίσκονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου Αίγινας. Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Ναό και είναι, φυσικά, επισκέψιμη. Η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, γιορτάζεται στην Αίγινα στις 9 Νοεμβρίου. Όπως είναι φυσικό, οι σχετικές εκδηλώσεις συγκεντρώνουν στο νησί πλήθη επισκεπτών από όλη τη χώρα.

Αγία Μαρίνα, Σουβάλα και Πέρδικα
Οι συγκεκριμένοι οικισμοί είναι οι πολύ ανεπτυγμένοι τουριστικά, με την Αγία Μαρίνα και τη Σουβάλα να διαθέτουν αρκετούς μήνες το χρόνο και απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά.
Η Πέρδικα δεν διαθέτει απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, ούτε αμμουδιά εντός το οικισμού. Ωστόσο είναι πολύ πιο γραφική, όμορφη και νοικοκυρεμένη σε σχέση με τους άλλους δύο μεγάλους οικισμούς της Αίγινας. Το πάνω επίπεδο της περατζάδας στο λιμάνι της Πέρδικας είναι, κατά την ταπεινή μου άποψη, ένα από τα ωραιότερο σημεία για περπάτημα στο νησί της Αίγινας.
Η Σουβάλα έχει ως βασικό πλεονέκτημα την θέση της στο χάρτη. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τον Άγιο Νεκτάριο αλλά και την Αφαία. Επίσης, το λιμάνι της Αίγινας αλλά και η Αγία Μαρίνα απέχουν περίπου 10 χιλιόμετρα από τον οικισμό. Για όσους δεν… αγαπούν ιδιαίτερα τις μετακινήσεις, η Σουβάλα διαθέτει παραλία με άμμο και καθαρά νερά για μπάνιο, ενώ δεν λείπουν και τα απαραίτητα ταβερνάκια.
Η Αγία Μαρίνα έχει απολέσει τη γραφικότητά της για χάρη του τουρισμού εδώ και αρκετά χρόνια. Ωστόσο, διαθέτει τη μεγαλύτερη οργανωμένη αμμουδιά της Αίγινας, με ρηχά και καθαρά νερά. Έτσι, αποτελεί κορυφαίο προορισμό για οικογένειες με μικρά παιδιά. Η Αγία Μαρίνα διαθέτει πληθώρα επιλογών για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. Η απευθείας σύνδεση με τον Πειραιά την καθιστά ακόμα πιο προσβάσιμη.

Η Τελική επιλογή σας ανήκει
Όπως καταλαβαίνετε, οι οικισμοί και τα αξιοθέατα στην Αίγινα είναι πάρα πολλά. Κάθε γωνία του αγαπημένου μας νησίου, έχει τη δική της ομορφιά. Μην αγχώνεστε, κάντε τις επιλογές σας με ηρεμία και ζήστε την κάθε στιγμή. Για τους κατοίκους της Αθήνας, η Αίγινα βρίσκεται πάντα σε απόσταση αναπνοής και μας περιμένει ξανά και ξανά…

