
Δημητσάνα: Αξιοθέατα γεμάτα ιστορία & ομορφιά
Μέρος γεμάτο φυσική ομορφιά αλλά και μπόλικη ιστορία. Η Δημητσάνα βρίσκεται κτισμένη σε λόφο. Από τα 950 μέτρα υψόμετρο, αγναντεύει το φαράγγι του Λούσιου, τη Μεγαλόπολη, και τον Ταΰγετο. Αρχοντικά, Μοναστήρια, κτίρια και μουσεία γεμάτα ομορφιές και ιστορία περιμένουν τον επισκέπτη να τ’ ανακαλύψει ένα προς ένα.
Παραδοσιακά αρχοντικά, Εκκλησίες και λιθόστρωτοι δρόμοι.
Η Δημητσάνα δεν είναι τυχαία χαρακτηρισμένη ως παραδοσιακός οικισμός. Κατα την ακμή της κατασκευάστηκαν σ’ αυτή δεκάδες πέτρινα αρχοντικά, που αναδύκνειαν την ευπορία και το επίπεδο των κατοίκων της. Στις μέρες μας, τα περισσότερα από αυτά έχουν αναστηλωθεί και κατοικούνται. Ανάμεσά τους βρίσκονται και οι οικίες των Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’. Στη Δημητσάνα βρίσκεται ο Πύργος του Ξενιού. Πρόκειται για τον ψηλότερο πέτρινο πύργο της Πελοποννήσου. Χτίστηκε το 1850, έχει ύψος 18 μέτρα και σήμερα είναι αναστηλωμένος και λειτουργεί ως ξενώνας.
Περπατώντας στη Δημητσάνα θα συναντήσετε εκκλησίες. Πολλές εκκλησίες! Για την ακρίβεια 17 στον αριθμό. Οι παλαιότερες από αυτές έχουν κτιστεί τον 16ο & 17ο αιώνα. Μητρόπολη του οικισμού είναι ο Ιερός Ναός της Αγίας Κυριακής, ο οποίος χτίστηκε τον 19ο αιώνα. Βρίσκεται απέναντι από την ιστορική και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Για να δείτε όλα τα παραπάνω, θ’ ανεβείτε πέτρινα σκαλιά και θα περπατήσετε σε υπέροχα λιθόστρωτα σοκάκια και δρόμους. Όλες τις ώρες της ημέρας, το περπάτημα στη Δημητσάνα είναι μια μαγευτική εμπειρία. Συχνά, θα βρεθείτε σε σημεία που έχουν υπέροχη θέα προς τα άλλα κομμάτια του οικισμού, το φαράγγι του Λούσιου και τη Μεγαλόπολη. Θα συναντήσετε μοναδικά αρχοντικά, άλλα επώνυμων και άλλα ανώνυμων κατοίκων της ιστορικής Δημητσάνας. Πολλές φορές θα σταματήσετε για να τραβήξετε μερικές υπέροχες φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν είστε λάτρης της πεζοπορίας ή της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μη παραλείψετε έναν, έστω μικρό, περίπατο στα στενά του οικισμού. Είναι μια δραστηριότητα που θα συμπληρώσει με το καλύτερο τρόπο, το παζλ της επίσκεψής σας στην περιοχή.
Δημητσάνα Αξιοθέατα: Η Ιστορική βιβλιοθήκη και το σήμα κατατεθέν του οικισμού
Μια επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Δημητσάνας, είναι άκρως επιβεβλημένη. Η συγκεκριμένη βιβλιοθήκη, πέρα από τη συλλογή 35.000 βιβλίων, κρύβει στο εσωτερικό της και ένα ιστορικό και λαογραφικό μουσείο. Πολλά ιστορικά και σπάνια κειμήλια φυλάσσονται εκεί! Στα πιο αξιοσημείωτα συγκαταλέγονται η σέλα του αλόγου του Παπαφλέσσα και τα οστά του Παλαιών Πατρών Γερμανού.
Εκτός από τα παραπάνω, ο επισκέπτης της βιβλιοθήκης Δημητσάνας θα μπορέσει να δει παλαιά όπλα, αρκετά σπάνια χειρόγραφα, αλλά και μερικά εκτυπωμένα βιβλία, στα πρώτα τυπογραφεία της κεντρικής Ευρώπης, τα οποία έφτασαν στη Δημητσάνα και βρήκαν το σπίτι τους στην Ιστορική βιβλιοθήκη του οικισμού.
Οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης, έχουν πάντα την καλή διάθεση να σας ενημερώσουν για τα σπουδαία αυτά βιβλία, αλλά και να σας ξεναγήσουν στα λαογραφικά εκθέματα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο! Επιπλέον θα ακούσετε από τους ίδιους, μερικά εξαιρετικά και άκρως ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία. Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το εσωτερικό της, μπορείτε να βρείτε στον επίσημο ιστότοπο της Ιστορικής Βιβλιοθήκης Δημητσάνας.

Έξω ακριβώς από τη Βιβλιοθήκη, βρίσκεται το κατάλληλο σημείο για να φωτογραφίσετε το διάσημο ρολόι της Δημητσάνας, το οποίο αποτελεί το σήμα κατατεθέν του οικισμού. Πρόκειται για μια μεγαλοπρεπής κατασκευή με 27 μέτρα ύψος. Κατασκευάστηκε το 1900 από Δημητσανίτες εργάτες. Η κατασκευή του χρηματοδοτήθηκε από τους Δημητσανίτες της Νέας Υόρκης. Λόγω του ότι τα χρόνια εκείνα δεν υπήρχαν πολλά ρολόγια, η κατασκευή του θεωρήθηκε υψίστης σημασίας για τον οικισμό. Έτσι δεν προκαλεί εντύπωση ότι στα εγκαίνιά της έναρξης της κατασκευής του, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολιτικής και Θρησκευτικής ηγεσίας της περιοχής.
Οι Μονές και η φυσική ομορφιά της Δημητσάνας.
Κοντά στη Δημητσάνα, υπάρχουν τρεις σπουδαίες και ιστορικές Μονές. Πρόκειται για την Παλαιά και τη Νέα Μονή Φιλοσόφου, την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και τη Μονή Αιμυαλών. Οι μονές Φιλοσόφου και Τιμίου Προδρόμου βρίσκονται μέσα στο φαράγγι του Λούσιου και συνδέονται μεταξύ τους με μια υπέροχη πεζοπορική διαδρομή που διασχίζει το φαράγγι. Η πρόσβαση στη Νέα Μονή Φιλοσόφου είναι εφικτή και με αυτοκίνητο. Για να φτάσετε όμως στην Παλαιά Μονή Φιλοσόφου ή στη Μονή Τιμίου Προδρόμου απαιτείται οπωσδήποτε πεζοπορία.

Όσον αφορά τη Μονή Τιμίου προδρόμου η διάρκεια της πεζοπορίας εξαρτάται από το μέρος από το οποίο θα την προσεγγίσετε. Θα χρειαστείτε περίπου 1 ώρα περπάτημα αν ξεκινήσετε από την πλευρά της μονής Φιλοσόφου. Αν πάλι προτιμήσετε να την επισκεφτείτε απευθείας, θα χρειαστείτε μόλις 15 με 20 λεπτά πεζοπορίας. Προσβάσιμη με αυτοκίνητο, είναι επίσης, η άκρως ενδιαφέρουσα και υπέροχη Ιερά Μονή Αιμυαλών, που βρίσκεται περίπου 10 λεπτά έξω από τη Δημητσάνα.
Σε κάθε ένα από τα Μοναστήρια οι μοναχοί θα σας προσφέρουν καφέ και θα σας πουν χρήσιμες πληροφορίες για την Ιστορία της Μονής. Επιπλέον, όλες τους βρίσκονται σε υπέροχες φυσικές θέσεις. Έτσι πέρα από τα Μοναστήρια θα μπορέσετε να απολαύσετε και την μαγεία της φύσης της περιοχής.

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως όσοι επισκεφτείτε την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου από την Πλευρά της Στεμνίτσας, θα βρίσκεστε μόλις 4 χιλιόμετρα μακριά από τον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαία Γόρτυνας αλλά και από ένα διαμορφωμένο σημείο, απ’ όπου μπορείτε να κατεβείτε στις όχθες του Λούσιου και να περπατήσετε δίπλα στο ορμητικό ποτάμι. Μην παραλείψετε μια επίσκεψη και στο εν λόγω σημείο. Θα προσθέσει ένα ακόμα κομμάτι στο υπέροχο παζλ αναμνήσεων και εικόνων που προσφέρει η ευρύτερη περιοχή.
Δημητσάνα Αξιοθέατα: Το Μουσείο Υδροκίνησης.
Ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους, απέχει μόλις 5 λεπτά με το αυτοκίνητο, από το κέντρο της Δημητσάνας. Πρόκειται για το μοναδικό υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς μέσω της οποίας αναστηλώθηκαν τα κτίρια και αποκαταστάθηκαν οι μηχανισμοί παλαιών υδροκίνητων εγκαταστάσεων, οι οποίες τα παλαιά χρόνια ήταν ζωτικής σημασίας για την περιοχή και τη ζωή των κατοίκων της!
Μικροί και μεγάλοι έχουν τη δυνατότητα να δουν σε πλήρη λειτουργία, νεροτριβή, ρακοκάζανο, αλευρόμυλο, να δουν σε πλήρη έκταση την εγκατάσταση ενός βυρσοδεψείου και να θαυμάσουν τον μοναδικό εν λειτουργία μπαρουτόμυλο με κοπάνια σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα βρίσκεται σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, ενώ φτάνοντας στο κάτω μέρος του, έχετε τη δυνατότητα να συνεχίσετε την πεζοπορία σας, προς το φαράγγι του Λούσιου. Στα πρώτα μέτρα του μονοπατιού που ξεκινά από το μουσείο υδροκίνησης θα συναντήσετε και κάποιες εγκαταλελειμμένες υδροκίνητες εγκαταστάσεις, που λειτουργούσαν τα παλιά χρόνια στην περιοχή.
Αν έχετε μικρά παιδιά στην παρέα σας, μη παραλείψετε να ενημερωθείτε μέσω του ιστότοπου του Π.Ι.Ο.Π. και για τις εκδηλώσεις που γίνονται κατά καιρούς στο υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης, οι οποίες συνήθως συνδυάζουν την περιήγηση των παιδιών στο χώρο με διάφορες δραστηριότητες. Είναι επίσης καλό να γνωρίζετε, πως το μουσείο παραμένει κλειστό κάθε Τρίτη.
Επίσκεψη στους υπέροχους γειτονικούς οικισμούς της ορεινής Αρκαδίας
Ένα επιπλέον πλεονέκτημα της Δημητσάνας, είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με άλλους, εξίσου όμορφους οικισμούς. Αντίστοιχης ομορφιάς και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με τη Δημητσάνα, είναι η γειτονική Στεμνίτσα. Πετρόκτιστη και αμφιθεατρικά χτισμένη, ικανοποιεί τον επισκέπτη με την ομορφιά της και τα αξιοθέατά της. Οι πιο… κοσμοπολίτες και λιγότερο… περιπετειώδεις τύποι, μπορούν ν’ απολαύσουν τον καφέ ή το φαγητό τους στην συνήθως πολυσύχναστη Βυτίνα.

Αξιόλογοι οικισμοί είναι και αυτοί της Καρύταινας, του Ελληνικού αλλά και μικρότερα χωριά, όπως το Ζυγοβίστι, το Χρυσοβίτσι και τα Λαγκάδια. Σε κάθε περίπτωση, η οδική περιήγηση στην περιοχή, μόνο ευχάριστη μπορεί να χαρακτηριστεί!
… και λίγα ιστορικά στοιχεία για τη Δημητσάνα.
Η Δημητσάνα και η δράση των κατοίκων της, είναι απολύτως συνδεδεμένη με τον αγώνα των Ελλήνων το 1821 για την ελευθερία τους. Σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄, είχαν καταγωγή από το πανέμορφο χωριό της ορεινής Αρκαδίας.
Λόγω του δύσβατου της περιοχής, η Δημητσάνα αποτέλεσε ιδανικό μέρος, ώστε να λειτουργήσει στην περιοχή κρυφό σχολειό αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο και μέρος προστασίας των αγωνιστών του 21’. Εύποροι Δημητσανίτες, φρόντισαν για την αναστήλωση και επαναλειτουργία των μπαρουτόμυλων της περιοχής, εκμεταλλευόμενοι τα ορμητικά νερά του Λούσιου ποταμού και των παραπλήσιων χειμάρρων. Έτσι η Δημητσάνα, ονομάστηκε και μπαρουταποθήκη του έθνους, καθώς αποτελέσε βασικό πυρήνα εφοδιασμού των αγωνιστών της επανάστασης με πολύτιμα πυρομαχικά.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, Δημητσάνα άκμαζε συνεχώς και διατηρούσε σταθερά πληθυσμό πάνω από 1.700 κατοίκους, μέχρι και την έναρξη των εχθροπραξιών του πολέμου του 1940. Οι συνέπειες της κατοχής και της μετέπειτα γενικότερης προβληματικής κατάστασης στην επαρχιακή Ελλάδα, οδήγησαν εκατοντάδες Δημητσανίτες στην μετανάστευση και στην μετακόμιση στα αστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό, πως στην απογραφή του 2011, η Δημητσάνα μετρούσε μόλις 342 κατοίκους. Ωστόσο, η παρουσία λίγων μόνιμων κατοίκων δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή, λόγω της συνεχής παρουσίας επισκεπτών στον οικισμό, αλλά και του γεγονότος ότι η Δημητσάνα αποτελεί έδρα του Δήμου Γορτυνίας, συγκεντρώνοντας αρκετές υπηρεσίες.
Δημητσάνα Αξιοθέατα: Μια περιήγηση γεμάτη εμπειρίες και όμορφες εικόνες.
Με την σύμμαχο την κοντινή απόσταση από την Αθήνα, η Δημητσάνα προσφέρεται για μια κοντινή αλλά πολύ γεμάτη εξόρμηση. Ρυθμίστε καλά το χρόνο σας και κάντε… ασκήσεις επί χάρτου, αν επιθυμείτε ν’ ανακαλύψετε όσα περισσότερα πράγματα γίνεται.
Αν πάλι θέλετε να είστε χαλαροί, απολαύστε απλά τους οικισμούς της περιοχής και τα όμορφα φυσικά τοπία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα γυρίσετε στη βάση σας ανανεωμένοι, με αρκετές υπέροχες εικόνες μέσα στο νου…

