Δισπηλιό Καστοριάς
Αρχαιολογικοί Χώροι

Δισπηλιό Καστοριάς : Ταξίδι στη νεολιθική εποχή

Πως θα σας φαινόταν η ιδέα να περιηγηθείτε σε μια γειτονία ενός νεολιθικού οικισμού; Αν σας ακούγεται ενδιαφέρον, δεν έχετε παρά να επισκεφτείτε το Δισπηλιό Καστοριάς! Μόλις επτά χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Καστοριάς, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος του Δισπηλιού. Εκεί, υπάρχει μια πιστή αναπαράσταση του νεολιθικού οικισμού που εντοπίστηκε στο σημείο, μέσα στη δεκαετία του 1930.

Ο εντοπισμός του οικισμού και η έρευνα των αρχαιολόγων

Ο οικισμός εντοπίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930. Η μείωση της στάθμης της λίμνης της Καστοριάς, έφερε στο φως τα υπολείμματα του συγκεκριμένου παραλίμνιου νεολιθικού οικισμού. Είναι ο αρχαιότερος νεολιθικός οικισμός που έχει ανακαλυφθεί στην Ευρώπη. Μετά τις πρώτες μελέτες, οι συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες σταμάτησαν για πολλά χρόνια. Το 1992, όταν η έρευνα εντατικοποιείται ξανά, έρχονται στο φως σχετικές πληροφορίες και ευρήματα. Την ίδια περίοδο ξεκινά και η δημιουργία της πιστής αναπαράστασης του οικισμού.

Οικία (Αναπαράσταση νεολιθικού οικισμού)
Οικία (Αναπαράσταση νεολιθικού οικισμού)

Μέσω της χρονολόγησης των ευρημάτων, διαπιστώθηκε πως ο νεολιθικός οικισμός στο Δισπηλιό ήκμασε το 5.500 π.Χ.. Το πλήθος και το είδος των ευρημάτων , οδήγησαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα πως στο Δισπηλίο είχε δημιουργηθεί μια οργανωμένη κοινωνία ανθρώπων. Οι κάτοικοι του οικισμού ψάρευαν, είχαν κατοικίδια ζώα, γνώριζαν μουσική και χρησιμοποιούσαν, πιθανότατα, ένα είδος γραφής. Επιπλέον, οι κάτοικοί του ένιωθαν προστατευμένοι από τα άγρια ζώα που κατοικούσαν στα πυκνά δάση της περιοχής.

Η πιστή αναπαράσταση του λιμναίου νεολιθικού οικισμού στο Δισπηλιό

Η υλοποίηση της αναπαράστασης του νεολιθικού οικισμού, έγινε με τέτοιο τρόπο, ώστε να δίνει στον επισκέπτη μια πλήρη και ξεκάθαρη εικόνα για τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι άνθρωποι που κατοικούσαν στο Δισπηλιό.

Οι καλύβες που έχουν δημιουργηθεί, έχουν φυσικό μέγεθος και είναι κατασκευασμένες αποκλειστικά από υλικά που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι της νεολιθικής εποχής. Στο εσωτερικό των οικημάτων υπάρχουν ομοιώματα αγγείων, οστών, εργαλείων και ειδωλίων που έχουν βρεθεί κατά τις ανασκαφές στην περιοχή, ολοκληρώνοντας την προσπάθεια της πιστής αναπαράστασης. Ξεχωριστή θέση στα εκθέματα κατέχει και η περίφημη πινακίδα του Δισπηλιού, η δημιουργία της οποίας τοποθετείται με ακρίβεια στο 5260 π.Χ.

Εσωτερικό Οικίας (Αναπαράσταση νεολιθικού οικισμού)
Εσωτερικό Οικίας (Αναπαράσταση νεολιθικού οικισμού)

Επιπλέον πληροφορίες για το Δισπηλιό Καστοριάς

Ο χώρος αναπαράστασης του νεολιθικού οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς είναι ανοικτός κάθε μέρα από τις 09:00 έως τις 17:00. Το κόστος του εισιτηρίου είναι 4 ευρώ για τους ενήλικες, 1 ευρώ για τους μαθητές και 3 ευρώ για τους φοιτητές. Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνεται και ξενάγηση στο χώρο, η οποία ξεκινά κάθε 30 λεπτά. Μέσω της ξενάγησης θα μάθετε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες, τόσο για τον οικισμό, όσο και για τις συνήθειες των ανθρώπων που κατοικούσαν σ’ αυτόν. Το τηλέφωνο επικοινωνίας με τους υπευθύνους του χώρου είναι το 24670 21910.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *