Φαληρόθεν: Ανάμεσα σε 2 Κόσμους
Travel News

Φαληρόθεν – Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά: Περιοδική έκθεση με τα αρχαιολογικά ευρήματα από τη σωστική ανασκαφή στο ΚΠΙΣΝ

Μερικά πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα θα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά μέχρι τις 31/12/2023.  Η περιοδική έκθεση “Φαληρόθεν. Ανάμεσα σε δύο κόσμους” περιλαμβάνει κάποια από τα σημαντικότερα ευρήματα από τη σωστική ανασκαφή του παράκτιου νεκροταφείου που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια κατασκευής του ΚΠΙΣΝ στο Δέλτα Φαλήρου.

Το Σκεπτικό της Έκθεσης

Στο σκεπτικό της μικρής αυτής περιοδικής έκθεσης συνέβαλε η ανάγκη να παρουσιαστεί στο κοινό μια συνολική εικόνα του ευρήματος. Κατά τη διάρκεια της δεκαετούς σχεδόν σωστικής ανασκαφής του νεκροταφείου η Εφορεία Πειραιώς και Νήσων έκανε συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης της επιστημονικής κοινότητας καθώς και του κοινού με διαλέξεις, ανακοινώσεις, άρθρα και πανεπιστημιακά σεμινάρια.

Αν και τα μέσα ενημέρωσης εστίασαν, έκτοτε, στο εύρημα των “βιαιοθανάτων”, η έκθεση, αντίθετα, επιθυμεί να προβάλει την πραγματική σημασία ενός εκτεταμένου στον χώρο και τον χρόνο παράκτιου νεκροταφείου, το οποίο προσφέρει εικόνες και δεδομένα της αθηναϊκής κοινωνίας των αρχαϊκών, κατά κύριο λόγο χρόνων, ως αντανάκλαση της σφύζοντας ζωής της πόλης στο εργαστήρι της οποίας χαλκεύτηκαν οι ιδέες που οδήγησαν σε πολιτικές εξελίξεις και τελικά στη Δημοκρατία.

Φαληρόθεν-Ανάμεσα-σε-2-κόσμους

Φαληρόθεν. Ανάμεσα σε δύο κόσμους: Οι ενότητες της έκθεσης

Η έκθεση αρθρώνεται σε 4 ενότητες. Οι δύο ενότητες, με κύριο άξονα τα αττικά έθιμα ταφής κατά την πρώιμη και ύστερη αρχαϊκή περίοδο εστιάζουν στα αντικείμενα που συνόδευαν τον νεκρό, αλλά και σε αυτά που αποτέλεσαν μέρος της τελετουργίας για τη φροντίδα του στο τελευταίο ταξίδι. Σκοπός της αφήγησης είναι να φωτιστούν διαφορετικές εκφάνσεις της Αθηναϊκής κοινωνίας μέσα από τις ταφικές παραδόσεις και πρακτικές.

Μία ενότητα είναι αφιερωμένη στην πρωτοαττική κεραμική με στόχο να παρουσιαστούν κάποια από τα πλέον σημαντικά αγγεία της περιόδου, πολλά από αυτά προερχόμενα από γνωστά αττικά εργαστήρια. Τέλος, στην τέταρτη ενότητα επιλέγονται τρεις από όσες ταφές έχουν εξεταστεί από την άποψη της βιοαρχαιολογίας. Η μελέτη αυτή παρουσιάζει την ταυτότητα των ανθρώπων που έχουν ταφεί και μπορεί να αφηγηθεί στοιχεία από την ιστορία της ζωή τους.

Ωράριο λειτουργίας, κόστος εισιτηρίου και επιπλέον πληροφορίες

Το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης είναι Δευτέρα έως Κυριακή 08:30 με 15:30 (πλην Τρίτης), ενώ το εισιτήριο κοστίζει 4 ευρώ. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση αλλά και τους συντελεστές της, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Πειραιά.