
Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα : Μια πετυχημένη ανθρώπινη παρέμβαση
Το φράγμα Ταυρωπού, γνωστότερο και ως φράγμα Λίμνης Πλαστήρα, είναι μια από τις λίγες ανθρώπινες παρεμβάσεις που αποδείχθηκαν ωφέλιμες τόσο για τη φύση, όσο και για τον άνθρωπο, καθώς η δημιουργία της λίμνης Πλαστήρα έδεσε αρμονικά με το περιβάλλον. Σε βάθος χρόνου, ωφέλησε σε μεγάλο βαθμό τον τοπικό πληθυσμό των παραλίμνιων οικισμών, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Καρδίτσας.
Η ιδέα του Νικόλαου Πλαστήρα και η υλοποίησή της
Όπως μας ενημερώνει η επιγραφή που βρίσκεται στο χώρο του φράγματος της λίμνης Πλαστήρα, η ιδέα της κατασκευής του, γεννήθηκε στο μυαλό του Νικόλαου Πλαστήρα το 1925 στο συγκεκριμένο σημείο. Τα αμέσως επόμενα χρόνια ξεκίνησαν οι μελέτες από ξένους και Έλληνες μηχανικούς, οι οποίες αφορούσαν τόσο την κατασκευή του φράγματος της λίμνης Πλαστήρα, όσο και την μετέπειτα εκμετάλλευση των νερών της. Μια από τις μελέτες προέβλεπε την κατασκευή του φράγματος από χώμα και το τοποθετούσε κοντά στο Νεοχώρι. Ωστόσο τελικά επιλέχθηκε η λύση της τσιμεντένιας κατασκευής, στο σημείο της αρχικής ιδέας.
Οι αναταραχές που έφερε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος, τόσο κατά τη διάρκειά του, όσο και τα επόμενα χρόνια, καθυστέρησαν σημαντικά το έργο. Το φράγμα Ταυρωπού ολοκληρώθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το 1959, όταν ο Νικόλαος Πλαστήρας είχε φύγει πια από τη ζωή. Τα νερά του ποταμού κάλυψαν το οροπέδιο της Νεβρόπολης και δημιούργησαν την τεχνητή λίμνη του Ταυρωπού η οποία αναφέρεται και ως λίμνη Πλαστήρα προς τιμή του εμπνευστή της συγκεκριμένης ιδέας.
Λίγοι… εντυπωσιακοί αριθμοί για το φράγμα Λίμνης Πλαστήρα
Όταν ο επισκέπτης φτάνει στο φράγμα, μπορεί αυτό που αντικρίζει να μη του γεμίσει το μάτι από την πρώτη στιγμή. Αρκεί όμως μια ματιά από την πλευρά του φράγματος που δεν υπάρχει νερό για να κατανοήσει το μέγεθος της συγκεκριμένης κατασκευής. Το συνολικό μήκος του είναι 220 μέτρα ενώ το ύψος του είναι 83. Η εντυπωσιακή τσιμεντένια κατασκευή συγκρατεί 400εκ. κυβικά μέτρα νερού. Η λίμνη Πλαστήρα καταλαμβάνει μια επιφάνεια 24 τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει μέγιστο πλάτος περίπου 4 χιλιόμετρα. Μέσω ενός αγωγού το νερό της λίμνης μεταφέρεται στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που υπάρχει στην περιοχή, το οποίο παράγει περίπου 130MW. Μάλιστα, λόγω της συγκεκριμένης χρήσης, τη γενικότερη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει στις μέρες μας η ΔΕΗ.

Τα οφέλη για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής
Η αλήθεια είναι πως οι ντόπιοι στην αρχή δεν είδαν το φράγμα της λίμνης Πλαστήρα με καλό μάτι. Τα νερά του Ταυρωπού ποταμού κάλυψαν, χωράφια, περιουσίες αλλά και ένα μεγάλο μέρος του τότε οδικού δικτύου της περιοχής. Έτσι, αναλογιζόμενοι και τα μέσα μετακίνησης της δεκαετίας του 1960, ο χρόνος μετάβασης από το ένα χωριό της περιοχής στο άλλο αυξήθηκε δραματικά.
Στις μέρες μας, οι κάτοικοι της περιοχής κυριολεκτικά… πίνουν νερό στο όνομα του Νικόλαου Πλαστήρα. Τα νερά της λίμνης Ταυρωπού χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της Καρδίτσας και δεκάδων μικρών και μεγάλων οικισμών της περιοχής. Επιπλέον, η λίμνη Πλαστήρα αποτελεί σημείο ενδιαφέροντος και πόλο έλξης δεκάδων χιλιάδων τουριστών, όλες τις εποχές του χρόνου. Όπως είναι φυσικό, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής ασχολούνται πλέον με τον τουρισμό. Στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες όπως η ιππασία, το κανό, η ποδηλασία (εκτός και… εντός λίμνης) και η πεζοπορία. Επιπλέον η λειτουργία εντυπωσιακών ξενώνων και πολλών επιχειρήσεων εστίασης απασχολούν πολλούς από τους μόνιμους κατοίκους των παραλίμνιων χωριών.
Όσοι βρεθείτε στο φράγμα της λίμνης πλαστήρα, θα έχετε τη δυνατότητα ν’ αγοράσετε τοπικά προϊόντα από τους πωλητές που προσφέρουν την πραμάτεια τους στη μία πλευρά του φράγματος, και να θαυμάσετε ένα έργο που όχι μόνο δε δημιούργησε προβλήματα στο φυσικό περιβάλλον, αλλά αναβαθμίζει καθημερινά την ποιότητα ζωής των κατοίκων των παραλίμνιων χωριών και ολόκληρου του νομού Καρδίτσας.

