γαλάζιες_σημαίες
Travel News

Γαλάζιες Σημαίες 2023: 617 παραλίες, 18 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη απέσπασαν το σχετικό σύμβολο.

Ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, οι παραλίες οι μαρίνες και τα τουριστικά σκάφη της Ελλάδας, που έλαβαν το, γνωστό σε όλους, σύμβολο ποιότητας για το 2023. Στη λίστα με τις γαλάζιες σημαίες περιλαμβάνονται, για φέτος, 617 παραλίες, 36 περισσότερες σε σχέση με το 2022. Αντίστοιχα, βραβεύτηκαν 18 μαρίνες (15 το 2022) και 6 τουριστικά σκάφη, αριθμός αμετάβλητος σε σχέση με το 2022. 

Πρωταθλήτρια στις γαλάζιες σημαίες είναι για φέτος η Χαλκιδική με 94, ενώ στη δεύτερη θέση, βρίσκεται η Ρόδος με 57. Από τις 12 Περιφέρειες της χώρας, τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες συγκεντρώνει η Περιφέρεια Κρήτης με 140, ενώ ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 129 και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με 102. 

Αξίζει να σημειωθεί πως με τις συνολικά 641 σημαίες, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 2η θέση στον κόσμο στη σχετική λίστα. Στην ίδια θέση, η Ελλάδα είχε βρεθεί και το 2022, κάτι που φανερώνει τη διαχρονική ποιότητα των Ελληνικών ακτών και θαλασσών.

Δείτε τη ολόκληρη τη λίστα με τις βραβευμένες ακτές εδώ.

Τι είναι οι γαλάζιες σημαίες.

Πρόκειται, ουσιαστικά για ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας το οποίο απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες. Γίνεται λοιπόν κατανοητό, πως τα καθαρά νερά ΔΕΝ αποτελούν το μοναδικό κριτήριο προκειμένου να βραβευτεί μια παραλία με γαλάζια σημαία. Έτσι, παρατηρείται κάθε έτος, το… παράδοξο φαινόμενο φημισμένες παραλίες όπως το Ναυάγιο Ζακύνθου, το Ελαφονήσι στην Κρήτη, ο Σίμος στην Ελαφόνησο και δεκάδες άλλες ν’ απουσιάζουν από τη σχετική λίστα.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν από το 2000, 49 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τα κριτήρια βράβευσης, αναθεωρούνται και εκσυγχρονίζονται, προκειμένου να βελτιώνεται και να διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή εμπειρία των επισκεπτών στις βραβευμένες ακτές και μαρίνες. 

Ποια είναι τα κριτήρια βράβευσης.

Μία παραλία για να αποσπάσει το σύμβολο της γαλάζιας σημαίας πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια σε καθαριότητα νερών, την οργάνωση αλλά και την περιβαλλοντική διαχείριση. Έτσι, οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση της εκάστοτε παραλίας οφείλουν:

  • Να επιβεβαιώνει με συχνές μετρήσεις, την ποιότητα των νερών κολύμβησης.
  • Να προχωρά σε επεξεργασία των αστικών λυμάτων, σύμφωνα με τη σχετική Ευρωπαϊκή οδηγία.
  • Να γίνεται συχνός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.τ.λ.
  • Να διευκολύνουν την ανακύκλωση υλικών.
  • Να παρέχουν επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής.
  • Ν’ απαγορεύουν την είσοδο οχημάτων και την ελεύθερη κατασκήνωση στην ακτή.
  • Να υπάρχει ασφαλής και προσβάσιμη δίοδος στην ακτή για Α.Μ.Ε.Α.
  • Απαραιτήτως, να υπάρχει ναυαγοσώστης και πρόσβαση σε πρώτες βοήθειες.
  • Να ενημερώνουν το κοινό για όλα τα παραπάνω με σήμανση, έντυπα και δράσεις.

Αναλυτικά τα κριτήρια μπορείτε να τα βρείτε στον επίσημο ιστότοπο για τις γαλάζιες σημαίες.