Κολυμπήθρες Πάπιγκο
Αξιοθέατα

Κολυμπήθρες στο Πάπιγκο : Όταν το νερό δημιουργεί

Ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, βρίσκεται ένα από τα ξεχωριστά σημεία φυσικής ομορφιάς του Ζαγορίου. Οι κολυμπήθρες ή οβίρες όπως τις λένε οι ντόπιοι, είναι μοναδικοί σχηματισμοί στα πετρώματα του ρέματος Ρογκοβό, οι οποίοι εχουν δημιουργηθεί από την συνεχή και κατά περιόδους ορμητική ροή του νερού. Σε ορισμένα σημεία των βράχων, το νερό συγκεντρώνεται και σχηματίζει μικρές πισίνες, γνωστότερες ως κολυμπήθρες.

Σύμμαχος του επισκέπτη η εύκολη πρόσβαση

Ένας επιπλέον παράγοντας που θα ωθεί να επισκεφτούμε τις κολυμπήθρες, είναι η ανεμπόδιστη πρόσβαση σ’ αυτές. Περίπου στο μέσο της διαδρομής ανάμεσα στο μεγάλο και το μικρό Πάπιγκο συναντάμε ένα γεφυράκι και ένα εμφανές πλάτωμα πλάι στο δρόμο. Εκεί αφήνουμε τ’ όχημά μας και ακολουθούμε ένα ευδιάκριτο λιθόστρωτο μονοπάτι. Μετά από μόλις 100 μέτρα, η ομορφιά αυτού του ιδιαίτερου φυσικού σχηματισμού απλώνεται μπροστά στα μάτια μας.

Κολυμπήθρες
Κολυμπήθρες

Περπάτημα και… μπάνιο στο βουνο!

Ο τοπικός πληθυσμός δεν υπήρχε περίπτωση να άφηνε ανεκμετάλλευτο αυτό το τόσο ξεχωριστό δημιούργημα της φύσης. Στις δύο μεγαλύτερες κολυμπήθρες, έχουν δημιουργηθεί από τους κατοίκους του Πάπιγκου δύο μικρά φράγματα τα οποία ανακόπτουν με… πόρτες τη ροή του νερού. Αυτό συγκεντρώνεται στα συγκεκριμένα σημεία και δημιουργεί δύο πισίνες με τρεχούμενο, πεντακάθαρο και παγωμένο νερό. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο επισκέπτης ενδέχεται να συναντήσει στο σημείο ανθρώπους με μαγιό που απολαμβάνουν το μπάνιο τους.

Τον υπόλοιπο χρόνο τα φράγματα ανοίγουν, επιτρέποντας τη ροή του νερού, δίνοντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να παρατηρήσει τη διαδρομή του. Εάν έχετε διάθεση για περπάτημα, μπορείτε συνεχίσετε την πεζοπορία σας προς το εσωτερικό του ρέματος, με πορεία αντίθετη από τη ροή του νερού.

Κολυμπήθρες

Πρέπει να έχουμε πάντοτε κατά νου, ότι η ασφάλειά μας προηγείται οποιασδήποτε απόλαυσης και εμπειρίας. Όσοι αποφασίσετε να εξερευνήσετε παραπάνω τις κολυμπήθρες στο Πάπιγκο, πρέπει να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια και ρούχα και να μη προχωράτε πολύ στο εσωτερικό του ρέματος σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων.