Υψηλή γέφυρα Σερβιών
Αξιοθέατα

Λίμνη Πολυφύτου: Με θέα τη γέφυρα των Σερβιών

Η λίμνη Πολυφύτου βρίσκεται στον νομό Κοζάνης και είναι μια από τις λίμνες της χώρας μας που έχουν δημιουργηθεί έπειτα από ανθρώπινη παρέμβαση. Εδώ συγκεντρώνονται τα νερά του Αλιάκμονα, η ροή των οποίων ανακόπτεται από το φράγμα του Πολυφύτου. Στο σημείο καταλήγουν επίσης, τα νερά από άλλα κομμάτια του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, όπως εκείνα που διασχίζουν το υπέροχο φαράγγι του Βελβεντού.

Τα χαρακτηριστικά και η σημασία της λίμνης

Η Λίμνη Πολυφύτου δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘70. Έχει πλάτος περίπου 2,5 χιλιόμετρα και βάθος κοντά στα 90 μέτρα, γεγονός που την κατατάσει στις βαθύτερες λίμνες της χώρας μας. Λόγω του μεγέθους, αλλά και του μεγάλου βάθους της, φιλοξενεί ικανοποιητικό αριθμό μεγάλων ψαριών. Με μια σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα βρείτε αρκετά άρθρα που αναφέρονται στους γουλιανούς… επικών διαστάσεων που έχουν αλιευθεί κατά καιρούς στα νερά της. Επιπλέον, στη λίμνη Πολυφύτου καταγράφεται κάθε χρόνο η παρουσία δεκάδων ειδών ενδημικών και αποδημητικών πτηνών.


Όσον αφορά στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ο ντόπιος πληθυσμός χρησιμοποιεί τη λίμνη Πολυφύτου για την άρδευση των  καλλιεργειών, ενώ στα νερά της έχουν αναπτυχθεί ιχθυοκαλλιέργειες. Βέβαια αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να έχει αναφερθεί, την τελευταία δεκαετία, σχετική συγκέντρωση βλαβερών ουσιών στα νερά της λίμνης. Από την άλλη, η έντονη ροή των νερών βοηθά στη γρήγορη απομάκρυνση των στοιχείων αυτών και στην ανανέωση του υδάτινου όγκου. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα περιορίζεται με φυσικό τρόπο, χωρίς ωστόσο να εξαλείφεται σε απόλυτο βαθμό.

Λίμνη Πολυφύτου
Η Λίμνη Πολυφύτου

Η ήπια τουριστική ανάπτυξη

Η θέση της λίμνης Πολυφύτου είναι τέτοια που είναι πιθανό, εφόσον βρεθείτε στην περιοχή, να την επισκεφτείτε… αναγκαστικά, καθώς από εκεί διέρχεται η Εθνική οδός Ελασσόνας – Κοζάνης. Ωστόσο, η τουριστική ανάπτυξη στο σημείο είναι ήπια. Ο Ναυτικός Όμιλός Κοζάνης, ο οποίος εδρεύει στη Νεράιδα Κοζάνης, προσφέρει τις δραστηριότητες του θαλάσσιου σκι και της κωπηλασίας. Στις εγκαταστάσεις του, υπάρχει και το παραλίμνιο καφέ, ιδανικό σημείο για στιγμές χαλάρωσης δίπλα στο νερό.


Το σημείο που προσφέρεται για την καλύτερη παρατήρηση της λίμνης Πολυφύτου, είναι ο λόφος της Νεράιδας. Πάνω σ’ αυτόν, είναι χτισμένο και το ομώνυμο χωριό που αριθμεί περίπου 150 κατοίκους. Εκεί θα βρείτε αρκετές επιχειρήσεις εστίασης που είναι έτοιμες να σας εξυπηρετήσουν. Επιπλέον, Πέρα από τις υπηρεσίες τους, προσφέρουν ανεμπόδιστη και εξαιρετική θέα προς τη λίμνη Πολυφύτου, αλλά και το σήμα κατατεθέν της, την υψηλή γέφυρα Σερβιών.

Η υψηλή γέφυρα Σερβιών

Η υψηλή γέφυρα Σερβιών, είναι το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της λίμνης Πολυφύτου και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ολόκληρου του Νομού Κοζάνης. Κατασκευάστηκε λίγο μετά τη δημιουργία της λίμνης. Έχει μήκος 1372 μέτρα και είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα. Παρά τη σημαντικότητά της, δεν συντηρήθηκε κατά το παρελθόν, όπως έπρεπε. Τα τελευταία χρόνια να έχουν ληφθεί μέτρα για τον περιορισμό και την ομαλή κίνηση των οχημάτων πάνω σ’ αυτή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχουν δρομολογηθεί σημαντικά έργα συντήρησης και αποκατάστασης της γέφυρας, με σκοπό ν’ αποκατασταθεί πλήρως η λειτουργικότητά της, αλλά και να εξασφαλιστεί η αντοχή της για τα επόμενα χρόνια.

Λίμνη Πολυφύτου

Συνδυάστε την επίσκεψή σας στη λίμνη Πολυφύτου με τ’ αξιοθέατα της γύρω περιοχής.

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, η τουριστική ανάπτυξη στη λίμνη Πολυφύτου είναι ήπια. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι επισκέπτονται το σημείο και το λόφο της Νεράιδας για παρατήρηση και λίγες… αγαπημένες συνήθειες χαλάρωσης, όπως ένας απογευματινός καφές. Ωστόσο, μπορείτε να κάνετε την επίσκεψή σας στην περιοχή ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, με την εξερεύνηση και άλλων, κοντινών αξιοθέατων, όπως οι καταρράκτες Σκεπασμένου στο Βελβεντό, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, η Βυζαντινή Ακρόπολη Σερβιών αλλά και το, δυστυχώς παραμελημένο, Γεωλογικό Πάρκο Σερβιών.