Ο Φάρος Μελαγκάβι
Αξιοθέατα

Λουτράκι – Φάρος Μελαγκάβι: Με θέα στο ηλιοβασίλεμα του Κορινθιακού

Ο Φάρος Μελαγκάβι, βρίσκεται στο άκρο του ομώνυμου ακρωτηρίου. Εντοπίζεται ακριβώς πάνω από τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας. Απέχει 16 χιλιόμετρα από το Λουτράκι και μόλις 1χλμ από τη Λίμνη της Βουλιαγμένης. Θεωρείται ένας από τους πιο εύκολα προσβάσιμους φάρους στην Ελλάδα, καθώς για να φτάσουμε σ’ αυτόν δεν έχουμε παρά να περπατήσουμε μερικές εκατοντάδες μέτρα, από τον χώρο που θ’ αφήσουμε το αυτοκίνητο. 

Φάρος Μελαγκάβι : Η ιστορία του

Ο Φάρος Μελαγκάβι κατασκευάστηκε το 1897. Αρχικά, ο μηχανισμός του λειτουργούσε με πετρέλαιο και με την απαραίτητη για την εποχή, παρουσία φαροφύλακα. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, διακόπηκε η λειτουργία του. Ξεκίνησε να προσφέρει ξανά στους ναυτικούς τις πολύτιμες υπηρεσίες του, το 1947.

  Το 1982, ο φάρος εκσυγχρονίστηκε. Κινητήριος δύναμη πλέον είναι ο ηλεκτρισμός. Έτσι ο μηχανισμός του φάρου λειτουργεί πλέον με ηλεκτρικό ρεύμα και το σύστημα λειτουργίας με πετρέλαιο καταργείται και απομακρύνεται. Παρόλα αυτά, ο φαροφύλακας παραμένει σε υπηρεσία. Η παρουσία του θα πάψει να υφίσταται, όταν η λειτουργία του Φάρου Μελαγκάβι, αυτοματοποιείται πλήρως, κάτι που συνέβη και σε όλους τους φάρους που διαχειρίζεται το Πολεμικό μας Ναυτικό.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που παρέχονται στην ιστοσελίδα για τους φάρους του Πολεμικού μας Ναυτικού, η δέσμη φωτός που εκπέμπει ο φάρος Μελαγκάβι, είναι ορατή σε μια απόσταση 19 ν.μ.. Το 2001, έπειτα από τη δημοσίευση του σχετικού Φ.Ε.Κ., το υπέροχο πετρόκτιστο κτίριο του Φάρου χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Πολλοί θεωρούν πως ο φάρος Μελαγκάβι είναι ένας από τους ομορφότερους της χώρας μας.

Φάρος Μελαγκάβι Θέα
Θέα από τον Φάρο Μελαγκάβι

Η Τοποθεσία στο Ακρωτήριο Μελαγκάβι

Το σημείο όπου βρίσκεται ο φάρος Μελάγκάβι, προσφέρει μαγευτική, ανεμπόδιστη θέα στον Κορινθιακό κόλπο και στις κοντινές απόκρημνες ακτές. Είναι ένα από τα ιδανικότερα σημεία της περιοχής, για να θαυμάσετε το ηλιοβασίλεμα και να τραβήξετε μερικές ξεχωριστές φωτογραφίες για τη συλλογή σας.

Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή του άρθρου, η πρόσβαση στον φάρο είναι αρκετά εύκολη. Από το χώρο στάθμευσης των οχημάτων, χρειάζεται να διανύσετε μερικές εκατοντάδες μέτρα ανηφορικού, αλλά εντελώς προσβάσιμου χωμάτινου δρόμου. Όσο αφορά τον φάρο, θα μπορέσετε να θαυμάσετε μόνο το εξωτερικό του υπέροχου κτιρίου. Η πρόσβαση στον προαύλιο χώρο και στο εσωτερικό του φάρου έχει απαγορευτεί, για προφανείς λόγους, από το Πολεμικό Ναυτικό. 

Όπως και να έχει, ο φάρος Μελαγκάβι είναι ένα αξιοθέατο που αξίζει να το επισκεφτείτε. Μπορείτε να εντάξετε την επίσκεψή σας σ’ αυτόν, στα πλαίσια μιας γενικής εξόρμησης στην περιοχή. Άλλωστε, βρίσκεται κοντά στο Λουτράκι και ουσιαστικά δίπλα στη λίμνη της Βουλιαγμένης και στον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου Περαχώρας.

Σημείωση: Ο δρόμος και το μονοπάτι που οδηγεί στον φάρο είναι απολύτως βατό και αρκετά φαρδύ. Ωστόσο, προστατευτικά στις άκρες του δεν υπάρχουν. Μη προσπαθείτε σε καμία περίπτωση να φτάσετε στο “όριο” προκειμένου να πετύχετε μοναδικές λήψεις με τη φωτογραφική σας μηχανή. Η θέα, ούτως ή άλλως, είναι το ίδιο μαγευτική και μερικά εκατοστά πίσω από το χείλος του γκρεμού. Απολαύστε τη με ασφάλεια!