Λουτράκι Ηραίο Περαχώρας
Αρχαιολογικοί Χώροι

Λουτράκι – Ηραίο Περαχώρας : Ένας αρχαιολογικός χώρος δίπλα στο κύμα

Το Ηραίο Περαχώρας είναι ένας ιδιαίτερος αρχαιολογικός χώρος, που απέχει από το Λουτράκι μόλις 16 χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο ακρωτήριο Μελαγκάβι, πολύ κοντά στη Λίμνη της Βουλιαγμένης και είναι, κυριολεκτικά, πάνω στο κύμα! Η συγκεκριμένη τοποθεσία διατηρεί την ονομασία Ηραίο από τα αρχαία χρόνια, εξαιτίας του Ιερού που ήταν αφιερωμένο στη Θεά Ήρα.

Το Ηραίο Περαχώρας στην αρχαιότητα

Τα γραπτά και ιστορικά στοιχεία που υπάρχουν για το Ηραίο Περαχώρας δεν είναι πάρα πολλά. Από αυτό, μπορούμε να συμπεραίνουμε πως ο συγκεκριμένος χώρος πιθανότατα ήταν απλά ένας τόπος λατρείας της θεάς Ήρας, χωρίς περεταίρω σημαντικές χρήσεις. Φαίνεται να κατασκευάστηκε τον 9ο αιώνα π.Χ. . Άνηκε αρχικά στους Μεγαρείς και αργότερα πέρασε στην κατοχή των Κορινθίων

Λουτράκι Ηραίο
Η μεγάλη δεξαμενή στον αρχαιολογικό χώρο Ηραίου στο Λουτράκι

Οι αρχαιολόγοι, μετά από σχετικές ανασκαφές και έρευνες, έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στο χώρο οικοδομήθηκαν, πιθανότατα, δύο διαφορετικά Ιερά της Θεάς Ήρας. Με το πέρασμα του χρόνου, κατασκευάζονται στο Ηραίο κάποιες επιπλέον υποδομές, όπως δεξαμενές και ένα κτίριο εστίασης για την εξυπηρέτηση των επιφανών επισκεπτών του χώρου. Το 146 π.Χ., έπειτα από τη μάχη της Λευκόπετρας, οι Ρωμαίοι κατακτούν την Κόρινθο και την ευρύτερη περιοχή. Εκείνη την περίοδο υπολογίζεται πως το Ηραίο Περαχώρας εγκαταλείπεται και επομένως σταματά και η λατρευτική του λειτουργία.  Οι Ρωμαίοι δεν χρησιμοποίησαν, σε καμία περίπτωση, τον χώρο για λατρευτικούς σκοπούς. Μάλιστα, στο πλάτωμα πάνω από την προβλήτα που υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο, ανακαλύφθηκε κτίριο που η κατασκευή του τοποθετείται στα Ρωμαϊκά χρόνια και χρησίμευε ως αγροικία.

Ο Αρχαιολογικός χώρος και η… παραλία στο Ηραίο Περαχώρας

Με την ολοκλήρωση ερευνών στο Ηραίο Περαχώρας, προέκυψε ένας αρχαιολογικός χώρος, που είναι πολύ καλά περιποιημένος. Η πρόσβαση σ’ αυτόν είναι δωρεάν για όλους. Για να φτάσουμε στον αρχαιολογικό χώρο, απαιτείται ολιγόλεπτη πεζοπορία. Αξιοσημείωτο είναι πως υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να είναι απολύτως εφικτή η προσέγγιση και η επίσκεψη σημαντικού μέρους του Ηραίου και από Α.Μ.Ε.Α..

Λουτράκι Ηραίο Περαχώρας
Ο Αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου στο Λουτράκι

Εντός του αρχαιολογικού χώρου υπάρχουν ορισμένα, εξαιρετικά διατηρημένα, σημεία ενδιαφέροντος. Ένα από αυτά είναι η αψιδωτή δεξαμενή που βρίσκεται πίσω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος εντοπίζεται στο άνω επίπεδο του αρχαιολογικού χώρου. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ο χώρος εστίασης ή «εστιατόριο» και φυσικά ο Ιερός Ναός της Θεάς Ήρας Ακραίας. Εντός του χώρου εντοπίζονται επίσης, ο βωμός, το δίκτυο ύδρευσης και οι υπόλοιπες δεξαμενές του Ηραίου, καθώς και το κτίριο της στοάς.

Ακριβώς κάτω από τον βωμό και το Ιερό της Ήρας Ακραίας, βρίσκεται μια μικρή, αμμουδερή παραλία με πεντακάθαρα νερά. Μερικοί, συνδυάζουν την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, με μια βουτιά στη θάλασσα. Εάν αποφασίσετε ν’ απολαύσετε το μπάνιο σας στο Ηραίο Περαχώρας, κάντε το με σεβασμό στον αρχαιολογικό χώρο. Οι άνθρωποι που επιμελούνται τον χώρο, έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στο θέμα της περιποίησης και της καθαριότητάς του. Καλό είναι να ενισχύουμε, από την πλευρά μας, την προσπάθειά τους, διατηρώντας και τον χώρο της μικρής αμμουδιάς καθαρό.

Λουτράκι Ηραίο Περαχώρας

Αξιοθέατα σε… απόσταση αναπνοής

Σε απόσταση αναπνοής από το Ηραίο Περαχώρας, υπάρχουν και άλλα δύο σημεία ενδιαφέροντος. Το πρώτο είναι η λίμνη της Βουλιαγμένης, από την οποία θα περάσετε αναγκαστικά ερχόμενοι στο Ηραίο Περαχώρας. Σ’ αυτή, πολύς κόσμος απολαμβάνει το μπάνιο του ή ένα ουζάκι σε κάποια από τις ταβέρνες που υπάρχουν γύρω από τη Λίμνη. Το δεύτερο, βρίσκεται ακριβώς πάνω από το Ηραίο. Πρόκειται για τον Φάρο Μελαγκάβι, έναν από τους ιστορικούς φάρους της χώρας μας, με απίστευτη θέα στον Κορινθιακό κόλπο και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματά του.