malvasia-festival-monemvasia-poster
Travel News

Malvasia Festival Monemvasia: Από τις 9 έως τις 11 Ιουνίου οι εκδηλώσεις για την ανάδειξη του μοναδικού κρασιού.

Η Μονεμβασιά παρουσιάζει και γιορτάζει μια ιδιαίτερη πτυχή της ιστορίας και του πολιτισμού της. Από 9 έως 11 Ιουνίου 2023 ο περιώνυμος Μαλβαζίας οίνος αναδεικνύει το άρωμα και τον πολιτισμό του, την γεύση και την ιστορία του, στο πρώτο διεθνές Malvasia Festival Monemvasia. Δράσεις, ημερίδες, συναυλίες και παρουσιάσεις, αναμένεται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων.

Ανακαλύψτε το φημισμένο κρασί αλλά και την ίδια τη Μονεμβασιά.

Το Malvasia Festival Monemvasia είναι το πρώτο διεθνές φεστιβάλ Μαλβαζία με έδρα τη Μονεμβασιά. Περιλαμβάνει δραστηριότητες οινολογικού, ιστορικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, εκπαιδευτικά σεμινάρια, περιηγήσεις, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις. Αναπτύσσεται στις τρείς ενότητες που συνθέτουν τον μύθο του διάσημου κρασιού,  «Οίνος – Ιστορία – Πολιτισμός», καλώντας τους επισκέπτες να γνωρίσουν την πορεία και την ιστορία του Μαλβαζία και παράλληλα να ανακαλύψουν τον τόπο από όπου το ταξίδι ξεκίνησε.

Σε μια προσπάθεια χωροχρονικής συνέχειας, και με το παρελθόν να συνδιαλέγεται με το παρόν, η θεματική του πρώτου Φεστιβάλ δανείζεται τη φράση «Αντεστραμμένος χρόνος» (στίχος του Γιάννη Ρίτσου από το ποίημα «Φεύγοντας απ’ τη Μονεμβασιά»), σηματοδοτώντας την επιστροφή του πιο φημισμένου κρασιού της ιστορίας, στον γενέθλιο τόπο του.

malvasia-festival-monemvasia

Από τις 9 ως τις 11 Ιουνίου, το πρώτο Malvasia Festival περιλαμβάνει γευσιγνωσίες και masterclass εγχώριου και διεθνή οίνου Μαλβαζία, ιστορικούς περιπάτους και ξεναγήσεις στο κάστρο και την Άνω πόλη της Μονεμβασίας, δράσεις πολιτισμού, τοπικά προϊόντα και γεύσεις, καλλιτεχνικές δράσεις και έργα, ημερίδες, εκδηλώσεις λόγου, και συναυλίες.

Κυρίως όμως αφορά στην γνωριμία μας με τον οίνο Malvasia και την εισαγωγή μας στον μαγικό του κόσμο: από την Μονεμβασιά, την Πάρο και την Κρήτη στα κοντινά Ιταλικά, Κροατικά και Ισπανικά αμπέλια αλλά και στα μακρινά των Καναρίων και της Μαδέιρα. Και από τους αρχικούς Βυζαντινούς φίλους του Μαλβαζία σε προσωπικότητες που τον καλλιέργησαν ή τον ύμνησαν, τον Λεονάρντο ντα Βίντσι, τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον Μαρτίνο Λούθηρο, τον Τζιουζέπε Βέρντι, τον Αλέξανδρο Δουμά, τον Τζιουζέπε Γκαριμπάλντι, τον Τόμας Μαν.

Malvasia Festival Monemvasia: Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και επιπλέον πληροφορίες.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Παρασκευή 09 Ιουνίου στις 11:00 με τους Ιστορικούς περιπάτους του Μαλβαζία και με την ενδιαφέρουσα τελετή έναρξης των εκδηλώσεων στις 19:00.  Το Malvasia Festival Monemvasia ολοκληρώνεται την Κυριακή 11 Ιουνίου στις 22:00 με τη συναυλία του μουσικού σχήματος «Ωδή-Πόροι».

Δείτε όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των παράλληλων δράσεων του Malvasia Festival Monemvasia εδώ.

Επιπλέον υλικό και πληροφορίες για τις εκδηλώσεις, τον Μαλβαζία Οίνο και τη Μονεμβασιά μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Festival, καθώς και στις επίσημες σελίδες της διοργάνωσης σε Facebook και Instagram.

Τη διοργάνωση του Malvasia Festival Monemvasia, έχει αναλάβει η ΑΜΚΕ Μονεμβασιά-Malvasia. Συνδιοργανωτές έιναι ο Δήμος Μονεμβασιάς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

malvasia-festival-monemvasia

Τι είναι όμως ο «Μαλβαζίας Οίνος»;

Πρόκειται για ένα λιαστό, γλυκό κρασί με πιστοποιημένη ονομασία προέλευσης (Π.Ο.Π.). Ο συγκεκριμένος οίνος είναι ήδη διάσημος τον 12ο αιώνα, ενώ η Μονεμβασιά αναφέρεται ως ο τόπος προέλευσής του. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το συγκεκριμένο κρασί, προσφέρονταν στα αυτοκρατορικά τραπέζια της Κωνσταντινούπολης.

Στη Μονεμβασιά, αναφέρεται ότι βρίσκονταν οι αμπελώνες από τους οποίους παράγονταν το φημισμένο κρασί. Μέσω των Βενετών εμπόρων, ο συγκεκριμένος οίνος απέκτησε την εμπορική ονομασία “Malvasia”. Κατά τον 14ο αιώνα γινόταν εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων, μέσω της Κρήτης και των Κυκλάδων σε πολλές πόλεις. Με το πέρασμα του χρόνου, η φήμη του Μαλβαζία Οίνου γιγαντώθηκε σε Ανατολή και Δύση, σε σημείο όπου στη Βενετία, υπήρχαν καταστήματα που πωλούσαν αποκλειστικά το συγκεκριμένο κρασί.

Με την κατάληψη της Μονεμβασιάς από τους Οθωμανούς, οι αμπελώνες της περιοχής καταστράφηκαν και η τοπική παραγωγή του οίνου σταμάτησε. Ωστόσο τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ο Μαλβαζίας οίνος αναβίωσε στη Μονεμβασιά και μαζί του όλο το συναρπαστικό μακραίωνο ταξίδι του.

Σήμερα η καλλιέργεια σταφυλιών Malvasia γίνεται τόσο στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Μονεμβασιά, την Κρήτη και την Πάρο παράγονται 4 οίνοι Malvasia, οι οποίοι φέρουν Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης Π.Ο.Π.

malvasia-festival-monemvasia
Πανοραμική άποψη του κάστρου της Μονεμβασιάς

Malvasia Festival Monemvasia: Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές.

  • Μελετήστε όσο το δυνατόν καλύτερα το πρόγραμμα του Festival. Ορισμένες εκδηλώσεις απαιτούν δήλωση συμμετοχή. Κάντε άμεσα κράτηση θέσης, σε όποιες εκδηλώσεις σας ενδιαφέρουν!
  • Συνδυάστε την επίσκεψή σας στη Μονεμβασιά με τις εκδηλώσεις του Festival και την εξερεύνηση της καστροπολιτείας. Ανακαλυψτε επίσης την Αγία Σοφία, στην Άνω Πόλη της Μονεμβασιάς.
  • Φροντίστε να φοράτε παπούτσια που δεν γλιστρούν και είναι άνετα στο περπάτημα. Έτσι θ’ απολαύσετε τις περιηγήσεις σας στο κάστρο (οργανωμένες και μη), ξεκούραστα και με ασφάλεια.
  • Για όσους δεν βρουν χώρο στάθμευσης κοντά στο κάστρο και επιθυμούν να… κρατήσουν δυνάμεις για τις περιηγήσεις εντός της παλιάς πόλης, υπάρχει λεωφορείο το οποίο εκτελεί δρομολόγια από τη νέα πόλη της Μονεμβασιάς στην είσοδο του κάστρου, ανά τακτά διαστήματα.