
Μηλιές Πηλίου : Ένας τόπος με φυσική ομορφιά και ιστορία
Οι Μηλιές Πηλίου είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και όμορφα χωριά του βουνού των κενταύρων. Μοναδικά τοπία, ιστορικά κτίρια και ξεχωριστές κατασκευές, συνυπάρχουν αρμονικά στο συγκεκριμένο μέρος, δημιουργώντας ένα απολύτως ελκυστικό πακέτο για τους επισκέπτες της περιοχής. Βρίσκονται στο κέντρο του Πηλίου και απέχουν από την πόλη του Βόλου 27 χιλιόμετρα. Τα περίπου 35 λεπτά που απαιτούνται για να διανύσετε τη συγκεκριμένη απόσταση, θα σας οδηγήσουν σε ένα ξεχωριστό μέρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Η Πλατεία στις Μηλιές
Η πλατεία στις Μηλιές είναι, όπως όλες στο Πήλιο, καταπράσινη, και διαθέτει μαγαζιά που μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας. Είναι ίσως το ιδανικό μέρος για να ξεκινήσει κανείς την εξερεύνηση αυτού του ξεχωριστού οικισμού. Εκεί βρίσκεται ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Μερικά μόλις μέτρα από το συγκεκριμένο σημείο εντοπίζουμε τη Δημοτική βιβλιοθήκη Μηλέων και το Δημαρχείο, στον πρώτο όροφο του οποίου στεγάζεται το τοπικό μουσείο του οικισμού.

Από το πάνω μέρος της διέρχεται ο κεντρικός δρόμος του οικισμού. Εκεί βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που εμπορεύονται τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, γλυκά του κουταλιού και διάφορα άλλα είδη. Από την πλατεία στις Μηλιές ξεκινούν πολλά λιθόστρωτα μονοπάτια που οδηγούν σε υπέροχες γωνιές του οικισμού. Ορισμένα από αυτά καταλήγουν, μέσα από διαδρομές εξαιρετικού φυσικού κάλλους, στο σιδηροδρομικό σταθμό Μηλέων, στη σπηλιά του Κένταυρου Χείρωνα, στη Βυζίτσα και σε άλλους οικισμούς του Πηλίου. Η, κατά γενική ομολογία, καλή σήμανση θα σας δώσει πληροφορίες για το χρόνο και την απόσταση που πρέπει να περπατήσετε για να φτάσετε στον προορισμό σας.
Ο Σιδηροδρομικός Σταθμός
Στις Μηλιές βρίσκεται και ο τερματικός σταθμός του θρυλικού μουτζούρη. Το τρενάκι του Πηλίου συνέδεσε για δεκαετίες το Πήλιο με την πόλη του Βόλου. Συνέβαλε τα μέγιστα στην ποιοτική ζωή των κατοίκων και στην οικονομική άνθηση της περιοχής. Ο σταθμός απέχει περίπου ένα χιλιόμετρο από την κεντρική πλατεία του οικισμού. Η πρόσβαση σ’ αυτόν είναι εφικτή τόσο από το οδικό δίκτυο της περιοχής, όσο και μέσω των μονοπατιών του βουνού. Η φύση οργιάζει γύρω από τον σταθμό, με γιγάντια αιωνόβια δέντρα και τρεχούμενα νερά.

Οι ξενώνες και τα μαγαζιά εστίασης που υπάρχουν κοντά στο σταθμό των Μηλέων συνυπάρχουν με το τοπίο αρμονικά και διακριτικά. Σ’ αυτό, βοηθά αναμφίβολα το γεγονός ότι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία,τα κτίρια του οικισμού είναι χτισμένα με υλικά που παραπέμπουν στην αρχιτεκτονική του Πηλίου, όπως η πηλιορείτικη πέτρα και το ξύλο. Οι λάτρεις της φύσης περπατήστε παράλληλα με τις γραμμές του τρένου για όσο αντέχετε. Η συγκεκριμένη πεζοπορική διαδρομή θα σας μείνει σίγουρα αξέχαστη.

Η εκκλησία με την ιδιαίτερη ακουστική
Ο Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στις Μηλιές, εξωτερικά δεν προϊδεάζει τον επισκέπτη για το τι θα συναντήσει στο εσωτερικό του. Πρόκειται για μια εκκλησία με ιδιαίτερη ακουστική, καθώς στο εσωτερικό της, σε αντίθεση με όλες τις υπόλοιπες εκκλησίες, δεν δημιουργείται αντίλαλος. Ο προθάλαμος του ναού έχει ξεχωριστές, παμπαλαιες αγιογραφίες. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο εσωτερικό του ναού, εντυπωσιάζει με την πολυπλοκότητα και την ομορφιά του. Οι άνθρωποι που φροντίζουν τον Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών γνωρίζουν πολλές λεπτομέρειες για την ιστορία και την ιδιαιτερότητά του. Αν είστε τυχεροί και τους συναντήσετε, θα εντυπωσιαστείτε με τις πληροφορίες που θα μάθετε.
Μια βιβλιοθήκη με ζηλευτή ιστορία
Το κτίριο όπου στεγάζεται η βιβλιοθήκη στις Μηλιές Πηλίου οικοδομήθηκε το 1928. Ωστόσο η ίδρυση της βιβλιοθήκης Μηλέων εντοπίζεται πίσω στο 1814, όταν ο Άνθιμος Γαζής, μαζί με τους Δανιήλ Φιλιππίδη και Γρηγόριο Κωνσταντά, και οι τρεις με καταγωγή από τις Μηλιές, αποφάσισαν να ιδρύσουν τη σχολή “Ψυχής Άκος”. Ο Άνθιμος Γαζής δώρισε τη προσωπική του συλλογή βιβλίων στη σχολή και από εκείνο το σημείο ο κατάλογος της βιβλιοθήκης ξεκίνησε να εμπλουτίζεται συνεχώς. Η βιβλιοθήκη διέκοψε τη λειτουργία της στα χρόνια της Ελληνικής επανάστασης και λειτούργησε ξανά από το 1834 έως το 1844.

Με τη μεταφορά της στο νέο κτίριο το 1928 η βιβλιοθήκη λειτούργησε ξανά. Δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της συλλογής της κάηκε όταν τα στρατεύματα κατοχής πυρπόλησαν τις Μηλιές το 1943. Σήμερα η βιβλιοθήκη Μηλέων διαθέτει περίπου 13.000 τίτλους στο δανειστικό της τμήμα. Επιπλέον, οι υπάλληλοι της βιβλιοθήκης είναι πάντα πρόθυμοι να σας ξεναγήσουν στο ιστορικό τμήμα της. Εκεί φιλοξενούνται 3.355 ιστορικά έντυπα, 116 χειρόγραφα και περίπου 1.000 λυτά έγγραφα και αντικείμενα που ανήκαν στη Μηλιώτικη Σχολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παλαιότερο έντυπο της βιβλιοθήκης χρονολογείται το 1497!
Ένα υπέροχο μέρος που αξίζει να επισκεφτείς κάθε εποχή του χρόνου
Είτε είστε περιπετειώδης, είτε πιο ήρεμος χαρακτήρας, οι Μηλιές έχουν κάτι να προσφέρουν για να σας κάνουν να περάσετε καλά. Κάθε εποχή του χρόνου το τοπίο αλλάζει και χαρίζει στο συγκεκριμένο μέρος ξεχωριστή ομορφιά. Προσωπικά, πιστεύω πως όσοι βρεθούν στο Πήλιο πρέπει να χαράξουν τη διαδρομή τους ώστε να επισκεφτούν, έστω και για μια μέρα, αυτό το τόσο ξεχωριστό σημείο του βουνού των Κενταύρων.

Σημείωση: Αναφέρουμε σε αρκετά σημεία του άρθρου, πως αρκετές από τις ομορφιές των Μηλέων βρίσκονται στα μονοπάτια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή. Φυσικά σας ενθαρρύνουμε να τα εξερευνήσετε. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε να φοράμε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Τέλος πρέπει πάντα να κινούμαστε στα ορεινά μονοπάτια με βάση τις αντοχές μας και την εμπειρία μας, χωρίς να υπερβαίνουμε τις δυνατότητές μας.

