
Μονή Τιμίου Προδρόμου – Στεμνίτσα: Ένα αριστούργημα στην άκρη του βράχου
Η Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Στεμνίτσα, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά και πολυφωτογραφημένα Μοναστήρια της χώρας μας. Χτισμένο μέσα σε βράχο, δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες πιστούς, οι οποίοι συνδυάζουν… υποχρεωτικά την επίσκεψη στο ξεχωριστό μοναστήρι, με την περπάτημα στο φαράγγι του Λούσιου.
Η πρόσβαση στη Μονή Τιμίου Προδρόμου
Όσοι επισκεφτείτε την Μονή από τη Στεμνίτσα ή τη Δημητσάνα, θα χρειαστεί να κάνετε με το αυτοκίνητο μια γενναία… κατάβαση. Στο μέσο περίπου του δρόμου που ενώνει τα δύο υπέροχα χωριά, υπάρχει η σχετική σήμανση που θα σας οδηγήσει σε ένα δρόμο κατηφορικό, στενό και με αρκετές στροφές. Έπειτα από επτά χιλιόμετρα στο συγκεκριμένο κομμάτι του δρόμου, θα φτάσετε σ’ ένα πλάτωμα στο οποίο θ’ αφήσετε, αναγκαστικά, το αυτοκίνητό σας.

Πριν ξεκινήσετε την απαραίτητη πεζοπορία, αφιερώστε λίγο χρόνο στο εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης αλλά και στο να παρατηρήσετε το φαράγγι του Λούσιου από ψηλά, καθώς στο σημείο υπάρχει ένας διαμορφωμένος χώρος, ειδικά γι’ αυτόν το σκοπό.
Στη συνέχεια… φορέστε τ’ αθλητικά σας παπούτσια και ξεκινήστε την πεζοπορία μήκους 800 μέτρων και διάρκειας περίπου 15-20 λεπτών, στο μονοπάτι που θα σας οδηγήσει στη Μονή Τιμίου Προδρόμου. Το μονοπάτι στην αρχή είναι αρκετά κατηφορικό, ενώ έχει και σημεία με πέτρινα σκαλιά. Ωστόσο, είναι απολύτως βατό, φαρδύ και το περπάτημα σ’ αυτό δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου.

Στα μισά περίπου της διαδρομής, σταματάτε την κατάβαση και συνεχίζετε ευθεία, έχοντας για συντροφιά σε όλη τη διαδρομή, τον ήχο από τα ορμητικά νερά του Λούσιου. Λόγω της πυκνής βλάστησης όμως, ο ποταμός δεν είναι ορατός κατά το μήκος της διαδρομής. Έπειτα από μια μικρή ανηφόρα στο τέλος της διαδρομής, θ’ αντικρύσετε για πρώτη φορά το επιβλητικό Μοναστήρι.
Η Ιστορία της Μονής
Στο φαράγγι του Λούσιου, υπήρχαν τον 12ο αιώνα ασκηταριά σε διάφορα σημεία. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, κάποιοι από τους μοναχούς που ζούσαν σ’ αυτά, σχημάτισαν τον 16ο αιώνα, ένα κοινόβιο. Αυτό, αποτέλεσε ουσιαστικά και την αρχή της Μονής. Με το πέρασμα του χρόνου, έγιναν κτιριακές προσθήκες στη Μονή Τιμίου Προδρόμου. Το μοναστήρι, απέκτησε την τελική του μορφή, στις αρχές του 20ου αιώνα.

Για ένα χρονικό διάστημα η Μονή Τιμίου Προδρόμου, ήταν υπεύθυνη για φροντίδα και τη λειτουργία της κοντινής Μονής Αιμυαλών. Άκμασε και απέκτησε σημαντική περιουσία κατά τον 17ο αιώνα, τόσο σε κειμήλια, όσο και σε πολύτιμη, καλλιεργήσιμη γη. Η Μονή Τιμίου Προδρόμου έπαιξε σημαντικό ρόλο τόσο στις ζωές των κατοίκων της περιοχής, όσο και στον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας. Προσέφερε πνευματική αλλά και υλική στήριξη στους ανθρώπους της περιοχής που υπέφεραν τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Επιπλέον, λόγω της δύσκολης πρόσβασης, αλλά και της αρχιτεκτονικής της, αποτέλεσε ιδανικό καταφύγιο και τόπο ανασυγκρότησης των αγωνιστών της επανάστασης του ‘21.
Χαρακτηριστικό της προστασίας που προσέφερε η Μονή, είναι και το γεγονός ότι παρέμεινε αλώβητη από τις επιδρομές των Αλβανών στην περιοχή κατά την περίοδο των Ορλωφικών. Παρά τη μανία τους, οι επιδρομείς δεν μπόρεσαν ποτέ να εισέλθουν στη Μονή και να προκαλέσουν φθορές σ’ αυτη, (σε αντίθεση δυστυχώς με τις σημαντικές λεηλασίες και καταστροφές που προκλήθηκαν από τους Αλβανούς στην κοντινή Μονή Αιμυαλών).
Ωστόσο, το 1831, λίγα χρόνια μετά τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, η Μονή Τιμίου Προδρόμου με διάταγμα του βασιλιά Όθωνα σταμάτησε τη λειτουργία της. Αυτό συνέβη λόγω του μικρού αριθμού Μοναχών που διέμεναν σ’ αυτή. Επτά χρόνια αργότερα λειτούργησε ξανά, κάτι που συνεχίζει να συμβαίνει αδιάκοπα μέχρι τις μέρες μας.

Η Μονή Τιμίου Προδρόμου στις μέρες μας.
Η Μονή Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται σε μια μαγευτική τοποθεσία, σε υψόμετρο 520 μέτρων. Η αρχιτεκτονική της θυμίζει έντονα τη Μονή Μεγάλου Σπηλαίου, μιας και είναι και αυτή, χτισμένη σε κοίλωμα βράχου. Τα μπαλκόνια της… κρέμονται πάνω από το φαράγγι του Λούσιου και χαρίζουν μαγευτική θέα προς αυτό.
Φτάνοντας στη Μονή, θα βρεθείτε στο περίβολό της. Πάρτε μια ακόμα ανάσα πριν περάσετε στο εσωτερικό της. Ακολουθώντας τις σκάλες θα βρεθείτε στον όροφο όπου βρίσκεται το καθολικό της Μονής. Είναι, αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και έχει εντυπωσιακές παλιές αγιογραφίες. Αγιογραφίες υπάρχουν και έξω ακριβώς από το καθολικό, οι οποίες κάνουν τον χώρο αρκετά ξεχωριστό. Στον ίδιο όροφο βρίσκεται το Ηγουμενείο αλλά και το αρχονταρίκι της Μονής, στο οποίο θα σας σερβίρουν Ελληνικό καφέ και κεράσματα!
Στο επόμενο επίπεδο βρίσκεται η βιβλιοθήκη της Μονής, η τραπεζαρία και μια μικρή γωνιά στην οποία μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα προϊόντα και αναμνηστικά, καθώς και το βιβλίο με την ιστορία της Μονής. Αν τη στιγμή που θα επισκεφτείτε τη Μονή Τιμίου Προδρόμου δεν υπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών, είναι πολύ πιθανό κάποιος από τους μοναχούς να σας δώσει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την ιστορία της Μονής.

Μερικές επιπλέον πληροφορίες.
- Κατά μήκος της διαδρομής από το χώρο στάθμευσης προς τη Μονή Τιμίου Προδρόμου, υπάρχουν μερικά σημεία με παγκάκια. Εκεί μπορείτε να πάρετε τις απαραίτητες ανάσες για να συνεχίσετε την πεζοπορία σας.
- Οι φίλοι με μεγαλύτερες αντοχές, μπορούν να συνεχίσουν την πεζοπορία τους από την Μονή Τιμίου Προδρόμου προς την Παλαιά και τη Νέα Μονή Φιλοσόφου. Η διαδρομή είναι υπέροχη, το μονοπάτι απολύτως βατό και η διάρκειά της είναι κάτι λιγότερο από μια ώρα.
- Σε πολύ κοντινή απόσταση (μόλις 4 χιλιόμετρα) από την Μονή Τιμίου Προδρόμου, βρίσκεται η Αρχαία Γόρτυνα. Εκεί υπάρχει και ένα σημείο που επιτρέπει ανεμπόδιστα την πρόσβαση στην κοίτη του Λούσιου. Το συγκεκριμένο σημείο, αξίζει σίγουρα έστω λίγο από το χρόνο σας.
- Η λήψη βίντεο και φωτογραφιών εντός της Μονής απαγορεύονται. Φροντίστε να κρατήσετε τις μοναδικές εικόνες που θα δείτε, χαραγμένες στη μνήμη σας!

