
Μεγάλο Μετέωρο : Το πιο μεγάλο από τα θαύματα των Ιερών βράχων
Εντυπωσιακά, μοναδικά, πολυφωτογραφημένα και Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς! Όλα τα παραπάνω ίσως δεν επαρκούν για να περιγράψουν την ομορφιά των Μετεώρων, των θεόρατων βράχων που φιλοξενούν στις κορυφές τους τα πασίγνωστα Μοναστήρια, με το Μεγάλο Μετέωρο να ξεχωρίζει.
Στις ημέρες μας, έξι από τις Μονές συνεχίζουν να λειτουργούν και να δέχονται χιλιάδες επισκέπτες.
Μεγάλο Μετέωρο : Εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.
Η Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως Μεγάλο Μετέωρο, είναι η παλαιότερη, μεγαλύτερη και πιο δημοφιλής από τις μονές που συναντάμε στα Μετέωρα. Είναι κτισμένη στον πιο ψηλό από τους θεόρατους βράχους. Από τους εξωτερικούς της χώρους μπορεί κανείς να παρατηρήσει ανεμπόδιστα αρκετά από τα υπόλοιπα Μοναστήρια.

Ο ιδρυτής της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου ήταν ο Όσιος Αθανάσιος ο Μετεωρίτης. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος, ήταν αυτός που απέδωσε πρώτος τον όρο « Μετέωρα » στους θεόρατους βράχους της Καλαμπάκας, προσπαθώντας να βρει μια λέξη που να περιγράφει καλύτερα αυτό που αντίκριζαν τα μάτια του. Στο συγκεκριμένο σημείο κτίστηκε τον 14ο αιώνα, ένας Ναός ο οποίος ήταν αφιερωμένος στην Παναγία. Η συγκεκριμένη κατασκευή, αποτέλεσε το σημείο συγκέντρωσης των πρώτων μοναχών. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, η οποία δίνει πλέον το όνομά της στη Μονή, κατασκευάστηκε περίπου το 1544. Από εκείνο το χρονικό σημείο και έπειτα, το Μοναστήρι αναπτύσσεται και επεκτείνεται, παρόλο που η περιοχή της Θεσσαλίας την συγκεκριμένη περίοδο Τουρκοκρατείται.

Σε κάθε βήμα, υπάρχει κάτι ενδιαφέρον…
Η πρόσβαση στο Μεγάλο Μετέωρο γίνεται αποκλειστικά με σκαλιά, καθώς ο δρόμος σταματά λίγο πριν τη Μονή. Ωστόσο, η μικρή ανάβαση αξίζει τον κόπο. Σε κάθε γωνιά του Μοναστηριού υπάρχει και κάτι υπέροχο να θαυμάσεις και να επεξεργαστείς. Στο εσωτερικό του θα δείτε την Παλαιά Τράπεζα στην οποία γευμάτιζαν παλαιότερα οι μοναχοί. Πλέον χρησιμοποιείται μόνο σε ειδικές περιστάσεις και εκδηλώσεις. Επισκέψιμοι χώροι είναι επίσης το κελάρι, η πινακοθήκη και το οστεοφυλάκιο. Επιπλέον στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος διατηρούνται αξιόλογα εκκλησιαστικά κειμήλια και σκεύη, καθώς και μια ενδιαφέρουσα συλλογή με παλαιά χειρόγραφα των μοναχών που έζησαν στη Μονή.
Προσοχή! Καλό είναι να γνωρίζετε πως η Μονή παραμένει κλειστή προς το κοινό κάποιες ημέρες και ώρες της εβδομάδας. Για να οργανώσετε καλύτερα την επίσκεψή σας στο Μεγάλο Μετέωρο, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Μονής. Εκεί, αναφέρονται οι ημέρες και οι ώρες που το υπέροχο αυτό Μοναστήρι ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό.

