
Νυμφαίο : Το διαμάντι της Φλώρινας
Στους ορεινούς όγκους της Φλώρινας υπάρχει, καλά κρυμμένος, ένας υπέροχος προορισμός. Το Νυμφαίο είναι ένας διατηρητέος, παραδοσιακός οικισμός με πετρόχτιστα αρχοντικά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων και η ομορφιά του είναι πραγματικά ξεχωριστή. Ταξιδιωτικοί οδηγοί το συμπεριλαμβάνουν συχνά σε αφιερώματα με τα πιο όμορφα και ξεχωριστά χωριά στην Ευρώπη.
Ένας παραμυθένιος οικισμός
Το Νυμφαίο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και περιβάλλεται από πυκνά δάση οξιάς. Σύντομα θα διαπιστώσετε ότι το περπάτημα είναι ο μοναδικός τρόπος για να το γνωρίσετε και να το απολαύσετε. Άλλωστε, τ’ αυτοκίνητα απαγορεύονται στο εσωτερικό του οικισμού. Φτάνοντας στην είσοδο του χωριού, αφήνουμε το όχημά μας στο χώρο στάθμευσης και ξεκινάμε μια από τις πιο όμορφες βόλτες που μπορούμε να κάνουμε στην βόρεια Ελλάδα.
Στο εσωτερικό του Νυμφαίου, η πέτρα κυριαρχεί σαν δομικό υλικό, τόσο στα σπίτια, όσο και στους λιθόστρωτους δρόμους. Οι στέγες των κτιρίων είναι από λαμαρίνα και κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να διώχνουν από πάνω τους το πυκνό χιόνι που πέφτει κάθε χειμώνα στην περιοχή.
Παρόλο που οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού δεν ξεπερνούν τους 150, το Νυμφαίο γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, σε πλήρη αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Οι υπέροχοι ξενώνες και οι επιχειρήσεις εστίασης που υπάρχουν στον οικισμό, εξυπηρετούν τους επισκέπτες, χωρίς ν’ αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του χωριού.

Τ’ αξιοθέατα στο Νυμφαίο και οι δραστηριότητες στη φύση
Το Νυμφαίο, είναι από μόνο του ένα μεγάλο… υπαίθριο αξιοθέατο. Λιθόστρωτοι δρόμοι και σοκάκια οδηγούν σε όλα τα σημεία του μοναδικού χωριού. Σε κάθε γωνιά του υπάρχουν πέτρινα, αναστηλωμένα αρχοντικά, μοναδικοί ξενώνες και σημεία φυσικής ομορφιάς.
Πέρα από τα παραπάνω, στον οικισμό υπάρχουν δύο κτίρια που ξεχωρίζουν. Το πρώτο είναι η επιβλητική Νίκειος Σχολή. Το συγκεκριμένο, μεγαλοπρεπές κτίριο λειτούργησε ως σχολείο μέχρι το 1980. Σήμερα φιλοξενεί ένα από τα τρία κέντρα ενημέρωσης του Αρκτούρου, ενώ χρησιμοποιείται και ως συνεδριακό κέντρο. Το δεύτερο, είναι το τριώροφο κτίριο που στεγάζει το Μουσείο Αργυροχρυσοχοΐας, το Λαογραφικό και το Ιστορικό μουσείο Νυμφαίου. Στο πανέμορφο εσωτερικό του φιλοξενούνται πορτρέτα, ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα λαογραφικού ενδιαφέροντος, εργαλεία αργυροχρυσοχοΐας και κοσμήματα.

Οι λάτρεις των δραστηριοτήτων στη φύση, θα βρουν στο Νυμφαίο μια μικρή “Ιθάκη”. Γύρω από το χωριό, υπάρχουν πολλά ορεινά μονοπάτια για περπάτημα και mountain bike. Λίγο έξω από τον οικισμό, υπάρχει και ο Ιππικός Όμιλος Νυμφαίου. Οι άνθρωποι του ομίλου θα σας καθοδηγήσουν, ώστε ν’ ανακαλύψετε ιππεύοντας ένα μέρος της γύρω περιοχής.
Οι εγκαταστάσεις του Αρκτούρου
Στο Νυμφαίο, αλλά και γύρω από αυτό, βρίσκονται οι εγκαταστάσεις του Αρκτούρου. Εκτός από το κέντρο ενημέρωσης που στεγάζεται στη Νίκειο Σχολή, υπάρχει στην κοντινή Αγραπιδιά το καταφύγιο του Λύκου, το κέντρο εκτροφής Ελληνικού Ποιμενικού σκύλου με το σχετικό κέντρο ενημέρωσης.

Η διασημότερη εγκατάσταση όμως, είναι το καταφύγιο της καφέ Αρκούδας που βρίσκεται περίπου 1,5 χιλιόμετρο μακριά από το Νυμφαίο. Η πρόσβαση στο σημείο γίνεται αποκλειστικά με τα πόδια, μέσω ενός λιθόστρωτου μονοπατιού, που διέρχεται κυριολεκτικά μέσα από ένα… τούνελ που σχηματίζει το πυκνό δάσος οξιάς που υπάρχει στην περιοχή. Θα χρειαστείτε περίπου 15 λεπτά για να φτάσετε εκεί, ίσως λίγο παραπάνω αν έχετε μαζί σας μικρά παιδιά. Ο δρόμος ως το καταφύγιο της καφέ αρκούδας είναι απολύτως βατός. Διανύστε με ηρεμία την απόσταση και απολαύστε κάθε μέτρο αυτής της μοναδικής διαδρομής.
Όταν θα φτάσετε εκεί, θα ενημερωθείτε από τους ανθρώπους του καταφυγίου για τις αρκούδες που φιλοξενούνται εκεί και για τις δράσεις της οργάνωσης. Αν είστε τυχεροί, όσο ενημερώνεστε, μπορεί να δείτε και κάποιες από τις αρκούδες του καταφυγίου. Η παρατήρηση των Αρκούδων όμως δεν είναι εγγυημένη, καθώς ο περιφραγμένος χώρος που φιλοξενούνται τα έχει έκταση 50 στρεμμάτων. Έτσι, είναι πιθανό, κατά την παραμονή σας στο χώρο, οι αρκούδες να βρίσκονται μακριά από την περίφραξη και να μην είναι ορατές.

Λίγα ιστορικά στοιχεία για το Νυμφαίο
Όπως κάθε τόπος στην Ελλάδα, έτσι και το Νυμφαίο έχει τα δικά του, ξεχωριστά ιστορικά στοιχεία. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι:
- Ο οικισμός κατοικήθηκε για πρώτη φορά από Βλάχους που επέλεξαν να εγκατασταθούν στο συγκεκριμένο σημείο έπειτα από διαμάχες με τους Οθωμανούς.
- Το πρώτο όνομα του πανέμορφου χωριού ήταν Νιβέστα. Ο οικισμός μετονομάστηκε σε Νυμφαίο το 1926.
- Οι κάτοικοί του ξεκίνησαν ν’ ασχολούνται με την αργυροχρυσοχοΐα περίπου στα μέσα του 17ου αιώνα. Σταδιακά η φήμη των τεχνιτών του Νυμφαίου γιγαντώνεται και ο οικισμός γίνεται ονομαστός για την αργυροχρυσοχοΐα σε ολόκληρη τη Μακεδονία.
- Το κύμα αστυφιλίας που αναπτύχθηκε μεταπολεμικά στην Ελλάδα έπληξε το Νυμφαίο σε σχεδόν απόλυτο βαθμό. Έτσι, ο οικισμός για κάποια χρόνια σχεδόν ερήμωσε.
- Στη δεκαετία του 90’ ο Νικόλαος Μέρτζος και ο Γιάννης Μπουτάρης ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την αναστήλωση και την τουριστική ανάπτυξη του Νυμφαίου. Η σημερινή μορφή του οικισμού, τους δικαιώνει πανηγυρικά.
Μερικές χρήσιμες επισημάνσεις
Το Νυμφαίο έχει τη δική του ομορφιά όλες τις εποχές του χρόνου. Ωστόσο, το καλοκαίρι ίσως είναι η λιγότερο ιδανική περίοδος για να το επισκεφθείτε. Την άνοιξη και το φθινόπωρο η χρωματική παλέτα της φύσης αλλάζει την όψη του οικισμού, ενώ τον χειμώνα είναι εξαιρετικά πιθανό να πετύχετε το Νυμφαίο χιονισμένο. Σχετικά με το καταφύγιο της καφέ Αρκούδας, καλό είναι να γνωρίζετε πως το χειμώνα τα ζώα πέφτουν σε χειμέριο λήθαργο. Τότε, το καταφύγιο παύει τη λειτουργία τουκαι η πρόσβαση σ’ αυτό απαγορεύεται αυστηρά.

