
Προφήτης Ηλίας Καϊμακτσαλάν: Ένα μοναδικό μνημείο στα σύνορα της Ελλάδας.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 2.524 μέτρων. Από εκεί ατενίζεις την Ελλάδα από τα σύνορα της χώρας ως την κορυφή του Ολύμπου. Από την άλλη πλευρά οι νότιες βουνοκορφές της Βόρειας Μακεδονίας απλώνονται μπροστά σου. Ο Προφήτης Ηλίας Καϊμακτσαλάν, είναι ένα μνημείο που φανερώνει την ιδιαιτερότητά του με την πρώτη ματιά. Άλλωστε, πόσα εκκλησάκια στον κόσμο είναι κατασκευασμένα από πολεμικό υλικό; Μάλλον ελάχιστα!
Αφιερωμένο στη μνήμη των Σέρβων στρατιωτών
Το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο Καϊμακτσαλάν χτίστηκε το 1920 εις μνήμη των Σέρβων στρατιωτών, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μάχη για την κατάληψη της κορυφής του Καϊμακτσαλάν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εχθροπραξίες στο συγκεκριμένο σημείο, μεταξύ Σέρβων και Βουλγάρων, κράτησαν από τις 12 έως 30 Σεπτεμβρίου του 1916. Οι Σέρβοι κατέλαβαν τελικά την κορυφή πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Τα Σέρβικα στρατεύματα έχασαν μέσα σε 15 μέρες περίπου 10.000 άνδρες, ενώ χιλιάδες νεκροί υπήρξαν και από την πλευρά του Βουλγαρικού στρατού.

Οι συγγενείς των Σέρβων οπλιτών, ζήτησαν και πήραν από το Ελληνικό κράτος ένα μικρό χώρο προκειμένου να κατασκευάσουν ένα μνημείο για να τιμήσουν τους δικούς τους ανθρώπους που χάθηκαν άδικα στο συγκεκριμένο σημείο. Αναφέρουμε τη λέξη άδικα, καθώς η κατάληψη της κορυφής του Καϊμακτσαλάν δεν έδωσε, τελικά, κάποιο στρατηγικό πλεονέκτημα στους Σέρβους. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον χειμώνα στην περιοχή, έκαναν τελικά αδύνατη την εκτέλεση οποιουδήποτε περαιτέρω στρατιωτικού σχεδίου…
Προφήτης Ηλίας Καϊμακτσαλάν: Μια ιδιαίτερη κατασκευή σε ένα μοναδικό σημείο
Όταν φτάνεις στον Προφήτη Ηλία στο Καϊμακτσαλάν, αρχικά μαγεύεσαι από την τοποθεσία του μνημείου. Η συγκεκριμένη κορυφή βρίσκεται στα 2.524μ., ακριβώς στα σύνορα της χώρας μας με τη Βόρεια Μακεδονία. Η συγκεκριμένη κορυφή, είναι η τρίτη υψηλότερη της Ελλάδας. Όταν υπάρχει διαύγεια στην ατμόσφαιρα, το μάτι μας φτάνει, από την πλευρά της Ελλάδας, πέρα από τις κορυφές του Ολύμπου. Από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας, φαίνονται ξεκάθαρα οι βουνοκορφές του νότιου τμήματος της χώρας.

Για την κατασκευή του Προφήτη Ηλία έχουν χρησιμοποιηθεί τα πολεμικά υλικά που έμειναν στο πεδίο της μάχης μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Στο πάτωμα του εσωτερικού της εκκλησίας έχουν τοποθετηθεί οβίδες, ενώ η περίφραξη του Ναού αποτελείται από οβίδες και στρατιωτικό αγκαθωτό σύρμα. Ο θρύλος λέει πως για το χτίσιμο των τειχών του Ιερού Ναού έχουν χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, και οστά στρατιωτών. Αγιογράφηση στο εσωτερικό του Ναού δεν υπάρχει. Μπαίνοντας μέσα σ’ αυτό, θα βρείτε μερικά εικονίσματα και στεφάνια αφιερωμένα στους Σέρβους πεσόντες.
Αξίζει, ν’ αναφέρουμε πως η συγκεκριμένη εκκλησία είναι από τις λίγες στη χώρα που έχουν μεγάλη, υψηλή, τριγωνική σκεπή γοτθικού ρυθμου. Η συγκεκριμένη κατασκευή, έχει γίνει, προφανώς, για ν’ απομακρύνονται από τη στέγη οι τεράστιες ποσότητες χιονιού που πέφτουν στο σημείο κάθε χειμώνα.
Μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το εκκλησάκι, θα εντοπίσετε μια ορθογώνια κατασκευή, η οποία έχει… διπλό ρόλο. Πρόκειται για ένα μικρό μνημείο, το εσωτερικό του οποίου χρησιμοποιείται ως οστεοφυλάκιο. Στο εσωτερικό του φυλάσσονται τα κρανία και μερικά οστά από τους Σέρβους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο σημείο.

Ο τρόπος πρόσβασης… αλλάζει ανάλογα με την εποχή
Παρόλο που ο Προφήτης Ηλίας Καϊμακτσαλάν είναι χτισμένος σε βουνοκορφή είναι σχετικά εύκολα προσβάσιμος, τόσο με τα πόδια, όταν δεν υπάρχει χιονόστρωση, όσο και με άλλα μέσα, όταν το χιόνι έχει καλύψει το έδαφος. Τις εποχές που δεν υπάρχει χιόνι, για να φτάσετε στο εκκλησάκι, απαιτείται πεζοπορία περίπου σαράντα λεπτών της ώρας από τη βάση του χιονοδρομικού κέντρου στο Καϊμακτσαλάν.
Η πεζοπορική διαδρομή δεν έχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Μάλιστα κατά τη διάρκεια αυτής, θα εντοπίσετε διάσπαρτο πολεμικό υλικό, αλλά και τα χαρακώματα που είχαν δημιουργηθεί κατά τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο. Όταν το χιόνι καλύπτει τα πάντα, δημιουργείται ένα απόλυτα λευκό τοπίο που μπορεί να σας αποπροσανατολίσει λιγάκι. Έτσι θα σας προτείναμε, έναντι αμοιβής να μισθώσετε ένα ερπυστριοφόρο όχημα από τη βάση του χιονοδρομικού κέντρου. Θα απολαύσετε μια μικρή βόλτα και θα θαυμάσετε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία με ασφάλεια. Επίσης, στην τιμή της μίσθωσης, συμπεριλαμβάνεται μια μικρή και άκρως ενδιαφέρουσα ξενάγηση.
Σημείωση: Όλοι γνωρίζουμε το συγκεκριμένο εκκλησάκι ως προφήτη Ηλία. Ωστόσο, επισήμως, ο Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος στους Πέτρο και Παύλο. Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο συγκεκριμένο μνημείο, με διασκέδαση στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν και μια βόλτα ή διαμονή στον υπέροχο οικισμό του Παλαιού Αγίου Αθανασίου.
Για να ενημερωθείτε για τη λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Βόρα, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του.

