Ρόδος Κάστρο Ιπποτών
Αξιοθέατα

Παλιά Πόλη της Ρόδου : Στη γειτονιά των Ιπποτών

Πολυφωτογραφημένη, ξεχωριστή και ιστορική. Η παλιά πόλη της Ρόδου είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία ενδιαφέροντος της πρωτεύουσας των Δωδεκανήσων. Κάθε άνθρωπος που φτάνει για τουρισμό στο νησί της Ρόδου αφιερώνει, όχι άδικα, ένα σημαντικό κομμάτι από το χρόνο του στο συγκεκριμένο σημείο.

Λίγα Ιστορικά Στοιχεία για την Παλιά πόλη της Ρόδου

Η παλιά πόλη της Ρόδου ξεκίνησε να κατοικείται από τα τέλη του 7ου αιώνα. Ωστόσο, γνώρισε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 1310 και έπειτα, όταν οι Ιππότες του Τάγματος του Αγ. Ιωάννη ξεκίνησαν να θωρακίζουν και να ελέγχουν την πόλη. Έκτισαν στο συγκεκριμένο σημείο επιβλητικά τείχη, ιστορικά κτίρια και υποδομές. Το 1522 οι Οθωμανοί κατέλαβαν την πόλη και η πλειοψηφία των Ιπποτών αποχώρησε. Όμως, πολλοί κάτοικοι συνέχισαν να διαμένουν εντός των τειχών της παλιάς πόλης της Ρόδου. Οι νέοι… διοικητές της καστροπολιτείας φρόντισαν ν’ αφήσουν το δικό τους ιστορικό στίγμα με χαρακτηριστικές κατασκευές και προσθήκες εντός των τειχών.

Παλιά πόλη Ρόδου
Παλιά πόλη

Στις μέρες μας, ο επισκέπτης, άλλοτε συναντά έντονα σημάδια από την εποχή των Ιπποτών και άλλοτε αντικρίζει μεγαλοπρεπή κτίρια με χαρακτηριστικά Οθωμανικά στοιχεία. Αυτή η πολυπολιτισμικότητα δημιουργεί μια μοναδική εικόνα στα μάτια του επισκέπτη. Από το 1988, η παλιά πόλη της Ρόδου έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η οδός των Ιπποτών και η Πλατεία Ιπποκράτους

Η οδός των Ιπποτών και η πλατεία Ιπποκράτους, είναι δύο από τα πιο πολυσύχναστα σημεία στην παλιά πόλη της Ρόδου. Εδώ, συγκεντρώνεται η πλειοψηφία των επισκεπτών αλλά και των ντόπιων κατοίκων. Η οδός των Ιπποτών είναι άψογα διατηρημένη και υπέροχα φωτισμένη το βράδυ. Είναι το ιδανικότερο σημείο για να προσπαθήσει κάποιος να φανταστεί πως ήταν εδώ η ζωή στα μεσαιωνικά χρόνια. Κατά μήκος της οδού συναντάμε υπέροχα κτίρια και σημαντικά αξιοθέατα. Στην πλατεία Ιπποκράτους, υπάρχουν συγκεντρωμένα εστιατόρια και καφέ. Εδώ θα βρείτε επίσης και κάποια εμπορικά καταστήματα. Ακόμα περισσότερα, υπάρχουν στην οδό Σωκράτους, η οποία ξεκινά από το συγκεκριμένο σημείο.

Ρόδος Οδός των Ιπποτών
Οδός των Ιπποτών

Εντυπωσιακά Μεσαιωνικά & Οθωμανικά Αξιοθέατα

Στις δύο άκρες της οδού των Ιπποτών συναντάμε δύο σημαντικά κτίρια της παλιάς πόλης της Ρόδου, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε. Στο ένα άκρο της εντοπίζουμε το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στο οποίο θα θαυμάσετε το εντυπωσιακό εσωτερικό του αλλά και μερικά ιστορικά αντικείμενα που φιλοξενούνται εκεί. Στην άλλη άκρη της οδού, συναντάμε την Παναγία του Κάστρου, ένα Βυζαντινό Ναό, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου δέχθηκε στο εσωτερικό του Χριστιανούς, Ιππότες και Οθωμανούς.

Στην παλιά πόλη της Ρόδου θα εντοπίσετε και τα καταλύματα των γλωσσών. Τα συγκεκριμένα κτίρια ήταν, επί της ουσίας, μεσαιωνικοί ξενώνες στους οποίους φιλοξενούνταν οι Ιππότες του τάγματος του Αγίου Ιωάννη, ανάλογα με την καταγωγή και τη γλώσσα τους. Για ν’ αποκτήσετε μια πανοραμική άποψη της παλιάς πόλης της Ρόδου, δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε τον πύργο του ρολογιού. Στην πλατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα βρείτε το κτίριο που κάποτε στέγαζε το νοσοκομείο των Ιπποτών. Σήμερα, στο εσωτερικό του φιλοξενείται το αρχαιολογικό μουσείο Ρόδου, το οποίο διαθέτει πολλά και άκρως ενδιαφέροντα εκθέματα.

Σε περίπτωση που θέλετε να εξερευνήστε τα σημεία όπου οι Οθωμανοί έχουν αφήσει τα σημάδια τους, επισκεφθείτε τα τζαμιά του Σουλεϊμάν, του Μουσταφά Πασά και φυσικά το Γενί Χαμάμ. Η κατασκευή των συγκεκριμένων κτιρίων χρονολογείται τον 16ο αιώνα, αμέσως μετά την κατάκτηση της παλιάς πόλης της Ρόδου από τους Οθωμανούς.

Ρόδος Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου
Παλάτι Μεγάλου Μαγίστρου

Τα επιβλητικά τείχη στην παλιά πόλης της Ρόδου.

Όλη η παλιά πόλη της Ρόδου είναι περιτριγυρισμένη από εντυπωσιακά μεσαιωνικά τείχη, που το συνολικό μήκος τους ξεπερνά τα τέσσερα χιλιόμετρα. Η είσοδος στο εσωτερικό τους γίνεται από έντεκα διαφορετικές πύλες οι οποίες βρίσκονται σε διάφορα σημεία του τείχους. Στο βόρειο τμήμα των τειχών μπορούμε να διακρίνουμε και ένα κομμάτι της τάφρου, ενώ η πρόσβαση σε κάποιες από τις πύλες γίνεται μέσω γέφυρας. Πολεμίστρες και πυργίσκοι συμπληρώνουν το, πραγματικά εντυπωσιακό οχυρωματικό έργο.

Υπέροχη όλες τις εποχές του χρόνου, ημέρα και νύχτα

Γενικότερα, η παλιά πόλη της Ρόδου είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου, ημέρα και νύχτα. Όσοι θέλετε να την εξερευνήσετε με την ησυχία σας, χωρίς πολλούς περισπασμούς, επισκεφτείτε την ιδανικά Άνοιξη, Φθινόπωρο ή κάποιο δροσερό πρωινό του καλοκαιριού. Έτσι θ’ αποφύγετε την πολυκοσμία που, ενδεχομένως, θα σας δυσκολέψει. Εάν έχετε σκοπό ν’ ανακαλύψετε κάθε γωνιά της, φορέστε άνετα παπούτσια. Το λιθόστρωτο που υπάρχει στην παλιά πόλη, δίνει ένα μοναδικό χρώμα στην περιοχή, αλλά μπορεί να σας δυσκολέψει στο περπάτημα. Το βράδυ, τα καφέ, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα μαγαζιά και οι φωτισμένοι δρόμοι δημιουργούν μοναδικές εικόνες που μένουν χαραγμένες στο νου σας για πολλά χρόνια.

Σημείωση: Όσοι δεν επιθυμείτε ν’ αποχωριστείτε τη μεσαιωνική ατμόσφαιρα της παλιάς πόλης, μπορείτε να μείνετε σε κάποιο από τα ξενοδοχεία που υπάρχουν στο εσωτερικό της. Οι επιλογές είναι πολλές και καλύπτουν κάθε οικονομική κατηγορία.