Οικία Γιάννη Ρίτσου
Travel News

Μονεμβασιά : Σε μουσείο μετατρέπεται η οικία του Γιάννη Ρίτσου

Ένα ακόμα σημείο ενδιαφέροντος έρχεται να προστεθεί στην, ήδη υπέροχη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, παλιά πόλη της Μονεμβασιάς. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, η οικία του Γιάννη Ρίτσου πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα Ποιητή. Στο σχετικό δελτίο τύπου αναφέρονται επίσης οι φορείς υλοποίησης και ο σκοπός του συγκεκριμένου έργου.

Ο σκοπός του έργου

Σύμφωνα με το Υπουργείο πολιτισμού, σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός εκθεσιακού χώρου για να παρουσιάζεται η προσωπικότητα του ποιητή και η σχέση του με το γενέθλιο τόπο του, τη Μονεμβασιά. Στη μόνιμη έκθεση θα παρουσιάζεται η ζωή και το έργο του ποιητή, μέσα από επιλεγμένα εμβληματικά, για κάθε ενότητα, ποιήματα, αποτελώντας σταθμό στην  ελληνική και διεθνή λογοτεχνική κληρονομιά. Η σύνδεση με το ιστορικό παρελθόν, η ενδυνάμωση της συλλογικής μνήμης και η ευαισθητοποίηση των κατοίκων του Δήμου Μονεμβασίας σε θέματα ανάδειξης της Ιστορίας του τόπου τους και του πολιτισμού τους, είναι βασικοί στόχοι της πρότασης σχεδιασμού της έκθεσης, συνεισφέροντας μακροπρόθεσμα στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής. 

Η διαφορετική ματιά του ποιητή στη Μονεμβασιά που θα προσφέρει η έκθεση, θα συμβάλλει στην προβολή και ανάδειξη του ιστορικά εμβληματικού αυτού τόπου. Με σύγχρονο ψηφιακό, διαδραστικό και ψυχαγωγικό τρόπο θα εμπλουτίζει την πολιτιστική ταυτότητα του Δήμου, αποτελώντας πόλο προσέλκυσης επισκεπτών.

Οικία Γιάννη Ρίτσου
Η προτομή του Γιάννη Ρίτσου, έξω από την οικία του στη Μονεμβασιά

Η οικία του Γιάννη Ρίτσου και η παλιά πόλη της Μονεμβασιάς

Η οικία του Γιάννη Ρίτσου πάνω από την κεντρική είσοδο της παλιάς πόλης της Μονεμβασιάς. Θα οδηγηθείτε εύκολα σ’ αυτή μέσω της σχετικής σήμανσης. Θα την εντοπίσετε εύκολα, καθώς μπροστά από την οικία υπάρχει η προτομή του μεγάλου ποιητή. Στο συγκεκριμένο σημείο, η θέα προς το γαλάζιο της θάλασσας είναι εξαιρετική. 

Τόσο η Άνω όσο και η Κάτω Παλιά Πόλη της Μονεμβασιάς, έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι, διαθέτουν πλήθος αξιοθέατων και παρουσιάζουν μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον. Αντίστοιχα, η χερσόνησος της Μονεμβασιάς είναι χαρακτηρισμένη ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Το μουσείο του Γιάννη Ρίτσου έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των σημείων ενδιαφέροντος της Μονεμβασιάς αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Εμπλεκόμενοι φορείς υλοποίησης του έργου

Οι φορείς που προχωρούν στην υλοποίηση του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Δήμος Μονεμβασιάς. Το έργο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και εποπτεύεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του, την Εφορία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και την Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δελτίο τύπου.