
Σπήλαιο Καστανιάς : Ένα από τα ομορφότερα σπήλαια του είδους του στην Ευρώπη
Σίγουρα δεν είναι το πιο διάσημο σπήλαιο στη Λακωνία, καθώς δεν έχει φτάσει, προς το παρόν, τη φήμη και την επισκεψιμότητα του Σπηλαίου του Διρού. Ωστόσο, το Σπήλαιο Καστανιάς είναι ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά σπήλαια της χώρας μας, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Στο είδος του κατατάσσεται ανάμεσα στα πιο όμορφα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η τυχαία ανακάλυψή του σπηλαίου
Το σπήλαιο Καστανιάς ανακαλύφθηκε τυχαία, όπως άλλωστε συμβαίνει στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπισμού σπηλαίων. Στην περιοχή του Αγίου Ανδρέα, ο βοσκός Κώστας Στιβακτάς, είχε παρατηρήσει στο χωράφι του κάποια έντομα τα οποία έμπαιναν σε μια συγκεκριμένη τρύπα στο έδαφος, προκειμένου να βρουν νερό. Ο ίδιος, αποφάσισε κάποια στιγμή να σκάψει περισσότερο το συγκεκριμένο άνοιγμα. Μ’ αυτή την κίνηση, έγινε ο πρώτος που αντίκρυσε το μεγαλειώδες έργο της φύσης.

Οι περισσότεροι, στη θέση του Στιβακτά θα έτρεχαν να διαδώσουν τη σπουδαία αυτή ανακάλυψη. Ο ίδιος όμως, ίσως και από άγνοια του μεγέθους της ανακάλυψής του, δεν ανέφερε σε κανέναν το γεγονός. Έτσι, η ύπαρξη του σπηλαίου παρέμεινε μυστική για αρκετά χρόνια. Ο Στιβακτάς συνέχιζε να μπαίνει στο σπήλαιο, ανάβοντας φωτιά για να βλέπει, προκειμένου να πίνει νερό από μια φυσική γούρνα στο εσωτερικό του.
Το «μυστικό» της ύπαρξης του σπηλαίου, αποκάλυψε με… στυλ ο ίδιος ο Στιβακτάς το 1958. Τότε, ο βοσκός βρέθηκε σε μια παρέα, η οποία θαύμαζε μια καρτ ποστάλ που είχε σταλεί σε κάποιον και απεικόνιζε ένα σπήλαιο. Ο ίδιος, κοιτώντας το σπήλαιο της φωτογραφίας είπε «Ωραίο είναι, αλλά αυτό που έχω στο χωράφι μου είναι καλύτερο». Ίσως τότε, μετά τις απαραίτητες εξηγήσεις, να κατάλαβε και ο ίδιος την αξία και τη σημασία του ευρήματός του…

Σπήλαιο Καστανιάς: Ένα έργο της φύσης, ηλικίας 3 εκατομμυρίων ετών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το σπήλαιο Καστανιάς έχει μια ηλικία κοντά στα 3 εκατομμύρια χρόνια. Διαθέτει εξαιρετικά πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο, ενώ οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του σπηλαίου συναντώνται σε μεγάλη ποικιλία σχηματισμών, μεγεθών και χρωματισμών. Επιπλέον, κατά την παραμονή σας στο εσωτερικό του Σπηλαίου θα συναντήσετε και αρκετούς μοναδικούς σχηματισμούς που έχουν δημιουργηθεί με την πάροδο χιλιάδων ετών.
Το εσωτερικό του Σπηλαίου δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως, καθώς υπάρχουν ακόμα ανεξερεύνητα κομμάτια, λόγω της δύσκολης πρόσβασης σ’ αυτά. Επιπλέον, θεωρείται βέβαιη η ύπαρξη επιπλέον φυσικών εισόδων, καθώς σε ορισμένα σημεία στο εσωτερικό του, υπάρχει έντονη ροή αέρα. Μην ανησυχείτε όμως. Το επισκέψιμο κομμάτι του σπηλαίου αρκεί για να σας εντυπωσιάσει.
Αξίζει ν’ αναφερθεί πως στη διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου του σπηλαίου δεν έπαιξαν ρόλο μόνο το νερό και η υγρασία, αλλά και γεωλογικά φαινόμενα. Υπάρχουν κομμάτια της οροφής, τα οποία έχουν αποκολληθεί και έχουν πέσει στο έδαφος πριν από χιλιάδες χρόνια. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε κάποιο μεγάλο σεισμό. Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες να πρόκειται για τον ίδιο σεισμό, στον οποίο οφείλεται η βύθιση του Παυλοπετρίου και η σημερινή μορφή της Ελαφονήσου.

Η ξενάγηση και οι εγκαταστάσεις του Σπηλαίου
Ένα από τα θετικά σημεία της επίσκεψής μας στο Σπήλαιο Καστανιάς ήταν η εξαιρετική ξενάγηση από τους ανθρώπους που έχουν αναλάβει τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η διαδρομή που θα διανύσετε μέσα στο σπήλαιο είναι περίπου 500 μέτρα. Έχει κυρίως καθοδική φορά, ειδικά στα πρώτα της στάδια. Η αίσθηση καθόδου στο εσωτερικό της γης προσφέρει σίγουρα το κάτι παραπάνω στην εμπειρία της ξενάγησης. Τα περισσότερα σημεία του διαδρόμου ξενάγησης στο Σπήλαιο Καστανιάς, περνούν πολύ κοντά και ανάμεσα από τους γεωλογικούς σχηματισμούς, κάνοντας την ξενάγηση, ακόμα πιο εντυπωσιακή.
Οι ξεναγοί θα σας δώσουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το σπήλαιο, την ηλικία του και τους διάφορους γεωλογικούς σχηματισμούς. Η ξενάγηση δεν γίνεται βιαστικά και πάντα υπάρχει χρόνος για λίγες επιπλέον ερωτήσεις και απαντήσεις. Κατά τη διάρκειά της, είναι πιθανό να συναντήσετε και τον μοναδικό μόνιμο κάτοικο του σπηλαίου. Πρόκειται για ένα δολιχόποδο, ένα είδος γρύλου των σπηλαίων που θυμίζει κάτι μεταξύ γρύλου, ακρίδας και αράχνης. Είναι κουφό, τυφλό και παρά το περίεργο παρουσιαστικό του, εντελώς ακίνδυνο. Μη το πειράξετε και συνεχίστε απερίσπαστοι την ξενάγησή σας.
Στο Σπήλαιο Καστανιάς λειτουργεί κατάστημα αναμνηστικών ειδών, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του υπάρχει και αναψυκτήριο. Έτσι πριν ή μετά την ξενάγηση μπορείτε ν’ απολαύσετε τον καφέ ή το αναψυκτικό σας. Οι ώρες λειτουργίας του σπηλαίου είναι διαφορετικές κατά τη θερινή και τη χειμερινή περίοδο. Για να μπορέσετε να οργανώσετε όσο το δυνατό καλύτερα την επίσκεψή σας στο Σπήλαιο Καστανιάς, επισκεφτείτε τον σχετικό Ιστότοπο.

Σπήλαιο Καστανιάς : Πρόσβαση και επιπλέον επιλογές.
Το σπήλαιο της Καστανιάς απέχει περίπου 13 χιλιόμετρα από τη Νεάπολη. Για να φτάσετε εκεί ακολουθείτε τον δρόμο που ξεκινά από την Νεάπολη και καταλήγει στην Καστανιά, περνώντας από το Λάχι και το Παραδείσι. Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για να διανύσετε την απόσταση δεν ξεπερνά τα τριάντα λεπτά. Αντιθέτως, όσοι βρίσκεστε στη Μονεμβασιά, θα χρειαστεί να διανύστε περίπου 38 χιλιόμετρα σε κάτι παραπάνω από μια ώρα, περνώντας από Άγιο Φωκά και Μεσοχώρι.
Όσοι δεν έχετε πρόβλημα με τις βοτσαλωτές παραλίες, μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας στο Σπήλαιο της Καστανιάς με μια βουτιά στην κοντινή παραλία της Παναγίας. Καλό είναι να γνωρίζετε πως η παραλία Παναγία στην Καστανιά είναι πλήρως ανοργάνωτη. Θα πρέπει λοιπόν, να έχετε μαζί σας τις προμήθειες και τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε.
Στον Ιστότοπο του Σπηλαίου, μπορείτε να βρείτε πλούσιου φωτογραφικό υλικό, καθώς και μια πολύ καλή εικονική περιήγηση.
Ευχαριστούμε πολύ τους υπευθύνους του Σπηλαίου της Καστανιάς για την άδεια χρήσης μέρους του φωτογραφικού υλικού από τον επίσημο Ιστότοπο του Σπηλαίου.

