
Τίρυνθα : Εκεί που οι Κύκλωπες έχτισαν τείχη
Λίγο έξω από το Ναύπλιο, βρίσκεται ο αρχαιολογικός χώρος της Τίρυνθας. Ένα αξιοθέατο που, κατά κάποιο τρόπο, επισκιάζεται από το μεγαλείο των Μυκηνών και την αρχοντιά του Ναυπλίου. Ωστόσο, η ιστορία του είναι πλούσια και κάποια σημεία του, όπως τα φημισμένα Κυκλώπεια τείχη, προκαλούν δέος. Η αρχαία Τίρυνθα ανακαλύφθηκε το 1884 από τον Ερρίκο Σλήμαν και είναι ένα από τα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco που υπάρχουν στη χώρα μας.
Μυθολογία και Ιστορία
Μυθολογικά, ο πιο “διάσημος” βασιλιάς της Τίρυνθας είναι ο Ευρυσθέας, ο οποίος όρισε στον Ηρακλή τους περίφημους 12 άθλους. Ο Όμηρος αναφέρει ότι τα γιγάντια τείχη που περιβάλλουν την ακρόπολη της Τίρυνθας χτίστηκαν από τους Κύκλωπες.
Αφήνοντας τον μύθο και μιλώντας σε καθαρά ιστορική βάση, γνωρίζουμε πως η συγκεκριμένη πόλη κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή. Στα αρχαία χρόνια, η Τίρυνθα ακμάζει και οικοδομούνται τα κυκλώπεια τείχη. Στο εσωτερικό τους, δημιουργούνται κατοικίες, εργαστήρια και φυσικά χώροι λατρείας.
Ωστόσο, τον 5ο αιώνα π.Χ., το σαφώς πιο ανεπτυγμένο Άργος, καταστρέφει την Τίρυνθα και οι κάτοικοί της εγκαταλείπουν τον τόπο. Έτσι, όταν ο Παυσανίας επισκέπτεται την πόλη τον 2ο αιώνα μ.Χ., βρίσκει στο σημείο μόνο ερείπια.

Εξερευνώντας τον αρχαιολογικό χώρο
Το πρώτο πράγμα που μαγεύει τον επισκέπτη της Τίρυνθας είναι το μέγεθος των τειχών της. Πανύψηλα, χτισμένα με γιγάντιες πέτρες, σου δημιουργούν αμέσως την απορία για το πως μπόρεσαν να κατασκευαστούν, έχοντας πάντα κατά νου, τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι της Τίρυνθας χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς.
Κινούμενοι προς τ’ αριστερά, η διαδρομή του αρχαιολογικού χώρου ακολουθεί παράλληλα τα κυκλώπεια τείχη και στη συνέχεια σας οδηγεί στο εσωτερικό του. Ενημερωτικές πινακίδες θα σας υποδείξουν τη θέση όπου βρίσκονται η κάτω ακρόπολη, ο γεωμετρικός Ναός, ο βωμός, εργαστήρια και διάφορα άλλα δευτερεύοντα κτίρια.
Εντυπωσιακή είναι επίσης η πέτρινη στοά που υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο. Η έξοδος στον εξωτερικό χώρο των τειχών γίνεται μέσω μεγάλων πέτρινων σκαλιών.

Λίγες επιπλέον πληροφορίες για την Τίρυνθα
Κατά την διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν πολλά αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, όπως μάσκες, ασπίδες, λόγχες, αγγεία, σκεύη αλλά και κοσμήματα. Πολλά από αυτά εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο Ναυπλίου, το οποίο φιλοξενεί και μια μακέτα του αρχαιολογικού χώρου.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Τίρυνθας λειτουργεί καθημερινά από τις 08:30 έως τις 15:30, εκτός από συγκεκριμένες ημέρες, οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην ιστοσελίδα ΟΔΥΣΣΕΥΣ του Υπουργείου Πολιτισμού.
Tip: Όσοι έχετε σκοπό να επισκεφτείτε και τα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής, είναι καλό να γνωρίζετε πως υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης ενιαίου εισιτηρίου. Διαρκεί τρεις ημέρες και κοστίζει 20 ευρώ. Με αυτό μπορείτε να επισκεφτείτε την Τίρυνθα, τις Μυκήνες, το Παλαμίδι, το αρχαιολογικό μουσείο του Ναυπλίου, το Βυζαντινό μουσείο Αργολίδας και την Ασίνη.

