Βελβεντό_Σκεπασμένο
Αξιοθέατα

Βελβεντό : Οι καταρράκτες στο Σκεπασμένο

Οι καταρράκτες στη θέση Σκεπασμένο, είναι αναμφίβολα το κυριότερο αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη στο Βελβεντό. Απέχουν 2,5 χιλιόμετρα από την κωμόπολη και είναι ένα μέρος το οποίο αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε. Βρίσκονται μέσα στο φαράγγι του Βελβεντού, ένα μέρος με αξιόλογο φυσικό κάλλος. 

Το φαράγγι στο Βελβεντό

Πρόκειται για ένα μέρος τρομερής φυσικής ομορφιάς. Το φαράγγι αρχίζει από τη λίμνη Πολυφύτου και φτάνει μέχρι το χωριό Καταφύγι σε υψόμετρο 1450 μέτρων. Έχει μήκος περίπου 7 χιλιόμετρα και διασχίζεται από το ρέμα Λάφιστα. Όσοι αποφασίσουν να το διασχίσουν, θα συναντήσουν μικρούς και  μεγάλους καταρράκτες. Επιπλέον, από τα νερά του ρέματος σχηματίζονται, σε ορισμένα σημεία, μικρές λιμνούλες.

Βελβεντό_Σκεπασμένο
Μονοπάτι στη θέση Σκεπασμένο στο Βελβεντό

Τη δεκαετία του 1950, οι κάτοικοι από το Βελβεντό κατασκεύασαν ένα πέτρινο κανάλι για να μεταφέρουν το νερό της Λάφιστας για την ύδρευση του κάμπου. Η μοναδική ομορφιά του τοπίου έχει εμπνεύσει μέχρι και μύθους. Λέγεται λοιπόν, πως στη θέση Σκεπασμένο κατοικούσαν οι Λαφίστιες Ιέρειες του Διονύσου. Το σημείο αυτό επέλεγαν και οι Πιερίδες Μούσες για να λουστούν αλλά και να χορέψουν.

Η πρόσβαση στο Σκεπασμένο

Για να φτάσετε στους καταρράκτες, θα χρειαστεί να περπατήσετε περίπου 10 λεπτά από το σημείο που θ’ αφήσετε το όχημά σας, καθώς η πρόσβαση στο εσωτερικό του ρέματος του Βελβεντού είναι, προφανώς, αδύνατη με το αυτοκίνητο. Το μονοπάτι είναι  πολύ καλά σηματοδοτημένο. Η πλακόστρωση αλλά και τα προστατευτικά κάγκελα που υπάρχουν κατά μήκος του, κάνουν την κατάβαση στο ρέμα μια πολύ ευχάριστη και ασφαλή εμπειρία ακόμα και για τα πολύ μικρά παιδιά. Κατά μήκος της διαδρομής, θα έχετε δίπλα σας ένα μικρό κανάλι με τρεχούμενο πεντακάθαρο νερό, ενώ θα εντοπίσετε εκατοντάδες είδη φυτών.

Βελβεντό_καταρράκτης
Ο μέγάλος καταρράκτης στο Βελβεντό

Πυκνή βλάστηση, τρεχούμενα νερά και χώρος για πικ-νικ

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής προς το σκεπασμένο, θα συναντήσετε τη σήμανση που οδηγεί σε ένα μεγάλο στρογγυλό κιόσκι που χρησιμεύει για τον επισκέπτη σαν παρατηρητήριο. Από εδώ υπάρχει ανεμπόδιστη θέα προς τον μεγάλο καταρράκτη, το φαράγγι του Βελβεντού και τη λίμνη Πολυφύτου. Συνεχίζοντας την κατάβαση θα βρεθείτε σύντομα στο Σκεπασμένο.

Πρόκειται για σημείο με φοβερή βλάστηση, λίμνες με κρυστάλλινα νερά, καταρράκτες, ρυάκια, πλακόστρωτα και χωμάτινα μονοπάτια. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πλάτωμα, με μια μικρή παιδική χαρά, ψησταριά και τραπέζια για πικ-νικ. Αν έχετε εξοπλιστεί καλά με τ’ απαραίτητα εφόδια, θ’ απολαύσετε την παραμονή σας στο σημείο για αρκετή ώρα χωρίς πρόβλημα. 

Βελβεντό_Παρατηρητήριο
Ένα από τα παρατηρητήρια στη θέση Σκεπασμένο

Μερικές χρήσιμες συμβουλές

Όσοι θέλετε, μπορείτε ν’ ακολουθήσετε τη συνέχεια του μονοπατιού για να εξερευνήσετε, ακόμα περισσότερο, το φαράγγι στο Βελβεντό. Η φύση έχει φροντίσει να σας ανταμείψει για κάθε σας βήμα. Βέβαια, όπως λέμε κάθε φορά, κινούμαστε στα όρια που επιτρέπει η εμπειρία μας, η φυσική μας κατάσταση, ο εξοπλισμός και το ντύσιμο που διαθέτουμε.

Τέλος, όπως αναφέραμε και πριν, το Σκεπασμένο είναι ένας ιδανικός χώρος για πικ νικ και παραμονή μέσα σ’ ένα τοπίο απερίγραπτης ομορφιάς. Φροντίστε να έχετε μαζί σας ό,τι πρόκειται να χρειαστείτε, καθώς δεν υπάρχει κανένα κοντινό σημείο για αγορές της τελευταίας στιγμής.