Χριστουγεννίατικοι Προορισμοί Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων
Αποδράσεις

4 Χιονοδρομικά Κέντρα κοντά στην Αθήνα για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ.

Κάθε χρόνο, οι πρώτες νιφάδες  χιονιού στις ορεινές περιοχές της Ελλάδας σημαίνουν… συναγερμό στους λάτρεις των Χειμερινών Σπορ. Κοντά στα Χριστούγεννα, τα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους γι’ αυτούς που θέλουν να απολαύσουν το πλούσιο χιόνι με κάθε δυνατό τρόπο. Στην Ελλάδα υπάρχουν είκοσι χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία καλύπτουν σχεδόν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Όλα τους, διαθέτουν υποδομές που αφήνουν ικανοποιημένους τους επισκέπτες τους. 

Τέσσερα από αυτά, βρίσκονται σε απόσταση… βολής από την Αθήνα και συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χειμώνα. Ακόμα και άνθρωποι που δεν ασχολούνται με τα χειμερινά σπορ, καταφθάνουν σ’ αυτά για να παίξουν με το χιόνι και ν’ απολαύσουν τον καφέ τους, αγναντεύοντας το αλπικό τοπίο. Στη συνέχεια του άρθρου θα βρείτε αρκετά χρήσιμες πληροφορίες για κάθε ένα από αυτά.

Χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού

Το χιονοδρομικό κέντρο Παρνασσού είναι, με διαφορά, το μεγαλύτερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας. Για να φτάσετε εκεί, θα χρειαστείτε περίπου τρεις ώρες! Έχει δύο κύριες βάσεις, στις θέσεις Κελλάρια και Φτερόλακα. Από εκεί, μέσω των κεντρικών αναβατήρων θα βρεθείτε στις 23 πίστες για σκι που διαθέτει το χιονοδρομικό κέντρο. Υπάρχουν διαθέσιμες πίστες με όλους τους  βαθμούς δυσκολίας. Μάλιστα, τεσσερις από αυτές έχουν πιστοποιηθεί και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διεθνείς διοργανώσεις.

Προφανώς, οι επιλογές δεν περιορίζονται μόνο στο σκι. Υπάρχει άπλετος χώρος για έλκηθρα, snowmobile, snowboard και ότι άλλο μπορεί να έχει να κάνει με τα χειμερινά σπορ και το χιόνι γενικότερα. Στο χώρο του χιονοδρομικού κέντρου λειτουργούν επιχειρήσεις εκμάθησης των χειμερινών σπορ και ενοικίασης εξοπλισμού. Όσοι θέλετε απλά να παίξετε με το χιόνι και ν’ απολαύσετε τον καφέ και το φαγητό σας σε απολύτως χειμερινό τοπίο μην ανησυχείτε! Υπέροχα σαλέ σας περιμένουν δίπλα στις πίστες, τα οποία προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στους επισκέπτες τους.

Οι πολύ καλές υποδομές στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού, δίνουν τη δυνατότητα στους υπευθύνους να διοργανώνουν ξεχωριστά events. Από αυτά, ξεχωρίζουν οι βραδιές νυχτερινού σκι. Για επιπλέον πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε τον καλαίσθητο και πάντα ενημερωμένο ιστότοπο του χιονοδρομικού κέντρου Παρνασσού.

Συνδυάστε την επίσκεψή σας στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού με μια βόλτα στην Αράχωβα ή τους Δελφούς. Καθένας από τους δύο οικισμούς έχει τις δικές του ομορφιές. Ο φημισμένος Αρχαιολογικός Χώρος των Δελφών, είναι ένα από τα πολύ σπουδαία αξιοθέατα, όχι μόνο της περιοχής, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.

Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων
Οι χιονισμένες πλαγιές του Χελμού, κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων

Χιονοδρομικό Κέντρο Χελμού, Καλάβρυτα

Το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ή Χελμού, βρίσκεται σε απόσταση 200 περίπου χιλιομέτρων από την Αθήνα. Θα χρειαστείτε λίγο παραπάνω από δυόμιση ώρες για να φτάσετε στη βάση του. Διαθέτει  11 πίστες σκι και snowpark για έλκηθρα. Φυσικά, και από εδώ δεν λείπουν τα snowmobiles, oι χώροι για snowboard, καθώς και τα καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού και ένδυσης.

Όσοι θελήσουν απλά να απολαύσουν το τοπίο και ένα ζεστό ρόφημα, θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα ότι για την πρόσβαση στο κεντρικό σαλέ του Χιονοδρομικού Κέντρου, δεν απαιτείται η χρήση εναέριου ή συρόμενου αναβατήρα. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από Φινλανδική ξυλεία  και προσφέρει μοναδικές στιγμές χαλάρωσης. Όσοι αναζητούν νέες γεύσεις και απολαύσεις, ακόμα και στις κορυφές των βουνών, μπορούν να δοκιμάσουν την μπύρα ιδιωτικής ετικέτας “mountain Ale”. Αυτή, σερβίρεται αποκλειστικά στον χώρο του χιονοδρομικού.

Φυσικά, δεν λείπουν και από εδώ τα διάφορα… χιονισμένα events! Στον επίσημο ιστότοπο του χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Επιπλέον, μπορείτε να ενημερώνεστε για την κατάσταση λειτουργίας των πιστών, των αναβατήρων αλλά και του οδικού δικτύου που οδηγεί στη βάση του χιονοδρομικού.

Όσον αφορά στους οικισμούς της γύρω περιοχής, σίγουρα τα Καλάβρυτα αποτελούν την πρώτη επιλογή. Παραδοσιακά, συγκεντρώνουν αρκετό κόσμο και προσφέρουν πολλές υπηρεσίες και ανέσεις στους επισκέπτες.  Το κοντινό Σπήλαιο των Λιμνών, το μαγευτικό Πλανητέρο, η Ζαχλωρού και το φαράγγι του Βουραϊκού, είναι από τα μέρη που τραβούν την προσοχή μας. Για να μπορέσετε να εξερευνήσετε όλα τα παραπάνω με την ησυχία σας, θα σας προτείναμε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή για ένα βράδυ. Αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω.

Χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου
Άποψη του Χιονοδρομικού Κέντρου στο Μαίναλο

Χιονοδρομικά Κέντρα κοντά στην Αθήνα: Μαίνάλο – Ορεινή Αρκαδία

Το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου είναι το δεύτερο κοντινότερο χιονοδρομικό στην Αθήνα. Απέχει λιγότερο από 170 Χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας. Για να φτάσετε εκεί θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται ανάμεσα σε πυκνό ελατοδάσος και η διαδρομή για να φτάσετε σ’ αυτό είναι εκπληκτική.

Οι πίστες είναι σαφώς λιγότερες από τα χιονοδρομικά του Παρνασσού και του Χελμού. Παρόλα αυτά, οι επτά πίστες του Χιονοδρομικού διαφέρουν σε βαθμό δυσκολίας και απευθύνονται σε όλα τα επίπεδα ικανότητας των  Σκιέρ. Φυσικά, υπάρχει και εδώ χώρος και δυνατότητα για ενοικίαση  snowmobile, αλλά και εξοπλισμού για τα υπόλοιπα χειμερινά σπορ. 

Το κεντρικό σαλέ βρίσκεται και εδώ στη βάση του χιονοδρομικού κέντρου, και προσφέρεται για χαλάρωση, έπειτα από άφθονο παιχνίδι στο χιόνι. Λόγω της κοντινής απόστασης από την Αθήνα, συγκεντρώνει αρκετό κόσμο σχετικά με το μέγεθός του, ιδίως τα Σαββατοκύριακα. Για να ενημερώνεστε άμεσα για την κατάσταση του χιονοδρομικού κέντρου Μαινάλου και όλα τα σχετικά δρώμενα, επισκεφτείτε την επίσημη σελίδα του Χιονοδρομικού κέντρου στο Facebook. 

Όσο αφορά τα… πέριξ της εγκατάστασης, σε απόσταση μόλις 20 λεπτών από τη βάση του χιονοδρομικού κέντρου βρίσκεται η αγαπημένη Βυτίνα. Όσοι είστε διατεθειμένοι να οδηγήσετε λίγο παραπάνω, σε 40 λεπτά θα βρεθείτε στην μοναδική Δημητσάνα και τη γειτονική Στεμνίτσα. Τα δύο αυτά χωριά, αποτελούν το σήμα κατατεθέν της ομορφιάς της ορεινής Αρκαδίας. Σε περίπτωση που έχετε αποφασίσει να περάσετε παραπάνω από μια μέρα στην περιοχή, μη ξεχάσετε να επισκεφτείτε τα κοντινά αξιοθέατα, όπως το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης στη Δημητσάνα και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στη Στεμνίτσα.

Χιονδρομικό Καλαβρύτων

Χιονοδρομικά Κέντρά κοντά στην Αθήνα: Ζήρειας – Ορεινή Κορινθία

Το χιονοδρομικό κέντρο στη Ζήρεια, είναι το μικρότερο αλλά και κοντινότερο στην Αθήνα καθώς απέχει μόλις 154 χιλιόμετρα από το κέντρο της Πρωτεύουσας. Θα φτάσετε εκεί σε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Διαθέτει μόλις 2 πίστες για σκι, μια αρχαρίων και μια μεγαλύτερης δυσκολίας.

Παρόλο το μικρό του μέγεθος, διαθέτει τις βασικές υποδομές που θ’ αναζητήσει ο επισκέπτης, όπως κατάστημα ενοικίασης εξοπλισμού, δασκάλους εκμάθησης των χειμερινών σπορ, snowmobiles και ένα πολύ όμορφο σαλέ στη βάση του Χιονοδρομικού. Ίσως, λόγω του μικρού μεγέθους του, δεν απευθύνεται σε μανιώδεις σκιέρ, αλλά περισσότερο  σε αρχάριους και σε επισκέπτες που ζητούν ν’ απολαύσουν το μαγευτικό φυσικό τοπίο της Ζήρειας. Για πληροφορίες πριν την επίσκεψή σας, επισκεφτείτε τον ιστότοπο του χιονοδρομικού. 

Όσον αφορά στους κοντινούς στο χιονοδρομικό κέντρο προορισμούς, σε απόσταση μόλις 10 χιλιομέτρων βρίσκονται τα φημισμένα Τρίκαλα Κορινθίας, τα οποία είναι ανεπτυγμένα τουριστικά και διαθέτουν καλές υποδομές διαμονής και εστίασης για τον επισκέπτη.

Χιονοδρομικά Κέντρα κοντά στην Αθήνα: Τι πρέπει να έχουμε κατά νου

Σίγουρα η προοπτική ενασχόλησης με τα χειμερινά σπορ, αλλά και του παραδοσιακού παιχνιδιού στο χιόνι, είναι αρκετά θελκτική για όλους μας. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί «κανόνες» που πρέπει να έχουμε κατά νου προκείμενου να μην έχουμε απρόοπτα κατά τις εξορμήσεις μας στα χιονοδρομικά κέντρα.

  • Προετοιμάζουμε το όχημά μας κατάλληλα για τη διάσχιση ορεινών δρόμων, έχοντας πάντα μαζί μας αντιολισθητικές αλυσίδες, ή  αντίστοιχο εξοπλισμό. Κατά την οδήγησή μας στο ορεινό οδικό δίκτυο είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί!
  • Πριν επισκεφτούμε κάποιο χιονοδρομικό κέντρο, φροντίζουμε να ενημερωθούμε για την κατάσταση των πιστών, τη λειτουργία των αναβατήρων και γενικότερα για την κατάσταση λειτουργίας των υποδομών του.
  • Όταν κάνουμε χειμερινά σπορ, φοράμε τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας. Αν δεν τον διαθέτουμε, ενημερωνόμαστε για τις δυνατότητες ενοικίασής του, στο μέρος που πρόκειται να επισκεφτούμε.

Καλή διασκέδαση!